Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТЕМИДА РАЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ И НА СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ В РУСЕ

За русенските съдии изминалите седем дни могат спокойно да бъдат кръстени Седмицата на Социални грижи.


На 1 октомври миналата година крайдунавският град осъмна с новината, че група социални служители са си присвоили милиони от общинската хазна. Изненадваща проверка на Сметната палата установява липсите и сигнализира полицията, че в Социални грижи се вършат престъпления. Последвалите един след друг седем ареста сглобиха цялата мозайка от хитри машинации, довели до източването на близо 20 млн. лева. Следователите старателно пазят информацията за събраните вече данни, опасявайки се да не изчезнат подкрепящите ги документи и по този начин механизъмът за прибирането на общинските пари да остане неразкрит.


Пред окръжните съдии миналия понеделник застанаха счетоводителите на Социални грижи Петър Браилов, Петрана Илиева, Марийка Кръстева, касиерката Марийка Ефтимова, служителките Милка Малева, Надежда Матеева и нейната дъщеря Мария. Ход на делото бе даден обаче на следващия ден, защото част от обвиняемите нямали пари за адвокати и бе необходимо да им се назначи служебна защита.


За да не се забележи, че изчезват пари, социалната групичката е действала с малки суми, но редовно - по 1 млн. лв. всеки месец от 1995 г. до август 1996 година. Милионите постъпвали в общинския бюджет като такси от социални и детски заведения. Вместо да се внасят по сметката на общината, липсващите суми се укривали с документни машинации това пише в обвинителният акт. Единият от начините бил фалшиво осчетоводяване на разходи. Служителите пишели разходни ордери, но после не представяли касови бележки пред кметството за похарчените пари. Друг метод за прибиране на левовете били отпусканите помощи, но на несъществуващи социалнослаби граждани.


Според представените в съда доказателства парите били изхарчени от Мария Матеева с прякор Шуши - дъщерята на социалната служителка е студентка в София, където има апартамент в квартал Ботунец. На разпитите пред следователите тя признала, че от цялата сума е взела само 4.5 млн. лева. От тях милион и половина е похарчила да се вози в таксита, 700 000 лв. от джобните й са отишли за цигари, а останалите за аудио- и визуална техника, обзавеждане на жилището и за заведения.


Седемте подсъдими могат да получат от 10 до 30 години лишаване от свобода за извършените от тях длъжностни престъпления и присвоявания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във