Банкеръ Daily

Общество и политика

Теменужка Петкова: Служебният енергиен министър лъже

"Лъжа е, че не е имало политика в областта на енергетиката. Който говори неистини, ще понесе своята отговорност." Това каза на брифинг бившият енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ.

"Днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков даде брифинг. Бяха изречени поредица от лъжи и неистини, които целят не това тези хора да са полезни на обществото, а да се всява паника и да се правят внушения", заяви Петкова.

"Първата и най-съществена лъжа, която чух, беше свързана със статута на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Г-н Живков изрази съмнение и опасение, че БЕХ, вместо да участва като холдинг в развитието на определени проекти, се е превърнал в холдинг, който финансира дъщерните си дружества и решава моментни проблеми, а не трайни. Бих препоръчала на колегата да прочете устава на БЕХ. Той е финансов холдинг, а не оперативен, основната му задача е да подпомага финансово дъщерните си дружества. Това е записано в устава му. БЕХ върши своята работа", изтъкна бившият ресорен министър.

"Втората лъжа, която чух, беше свързана с това, че през последните години в министерството не е имало политика в областта на енергетиката. Груба лъжа. Манипулация, бих казала и небивалица. За радост, оценката за политиката в даден сектор се дава не от служебните министри, а от международните рейтингови агенции. Препоръчвам на колегите от служебния кабинет, по-конкретно от енергетиката, да прочетат оценката на международната кредитна агенция „Фич“ за БЕХ“, допълни Теменужка Петкова. "Всеки, който си позволява да говори неистини и да въвежда хората в заблуждение, трябва да знае, че ще понесе своята отговорност“, закани се тя.

Ексминитърът посочи, че една от лъжите, които е чула на пресконференцията на служебния енергиен министър Андрей Живков, е свързана с финансовото стабилизиране на сектора. "Колегата без да посочи конкретика или числа обясни как едва ли не държавната енергетика е във финансов колапс. Не работя по слухове, а само с факти и документи. Мога да предоставя официална информация, която съм изискала от БЕХ в рамките на последните дни на нашето управление", добави Петкова. И уточни, че информацията обхващала финансовото състояние на БЕХ, както и дружествата в него, от 2014 до 2020 година.

"Аз съм предоставила информацията на г-н Живков в деня, в който пое Министерство на енергетиката, за да не губи време и да търси информации от източници, които по всяка вероятност не биха били достатъчно достоверни", продължи бившата енергийна министърка. "Към 31 декември 2014 година БЕХ, когато поехме управлението, беше на загуба в размер на 274 млн. лв. Към 31 декември 2020 г. БЕХ на база консолидиране е на 280 млн. лв. печалба. Не знам какво ще стабилизира колегата Живков, но му пожелавам успех.
Да се говори и лъже безогледно, че държавната енергетика е във финансов колапс не мога да се съглася", изтъкна Петкова.

Тя твърди, че на брифинга на служебния енергиен министър Андрей Желязков в четвъртък е изречена лъжа и за финансовото състояние на Националната електрическа компания. "Че едва ли не е във финансов фалит. През 2014 г., когато партия ГЕРБ пое управлението на държавата и сектор „Енергетика“ - да , НЕК беше на 586 млн. лв. загуба. Това е доста сериозна загуба, която се преодолява с много усилия. Към 2020 г. НЕК е на печалба в размер на 46 млн. лв.", увери още бившият енергиен министър.

Другата лъжа била свързана с ТЕЦ "Марица-изток 2". По думите на Петкова  от ГЕРБ винаги са защитавали въглищните централи, защото без тях българската енергийна система нямало да издържи.

„Относно „Балкански поток“ – тук колегата изрази съмнение, че проектът ще се изплати в рамките на 10 г. Тук не трябва да има съмнения, а да седнат и прочетат в европейските директиви. Процедурата е спазена до последната буква“, поясни Петкова. Тя допълни, че КЕВР е приела норма за възвръщаемост, като в нея са посочени какви трябва да са приходите и разходите, за да се върне инвестицията в рамките на 10 г.

„Другата голяма лъжа е свързана с това как през последните 20 г. г-н министърът е чул слухове, че по проекта IGB не се прави нищо, те са влезли в страхотна комуникация и сега нещата ще се случат. Работата по слухове се превръща в запазена марка на това служебно правителство. Но единствено, с което се съгласих с колегата, че те имат кратък хоризонт, дано си свършат основната задача – да проведат честни и прозрачни избори“, заяви Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във