Банкеръ Daily

Общество и политика

Теменужка Петкова: Идеята за нова Конституция показва, че чуваме хората

Според енергийния Теменужка Петкова идеята за нова Конституция показва, че правителството на Бойко Борисов чува хората.  "Виждаме какъв е дневният ред и той е свързан с рестарт на системата", заяви тя, допълвайки, че проектът за нов върховен закон е само основа за водене на дебати. 

Във връзка със събирането на необходимите 120 подписа, за да се допусне в парламента обсъждането за свикване на Велико народно събрание – Петкова посочи, че това зависи от консултациите с останалите парламентарно представени политически сили, които започват днес. 

"Първо ще проведем разговори с нашите коалиционни партньори. Така е редно. След това всяка една от парламентарно представените политически сили е добре дошла за диалог. Ние сме отправили покани към всички. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени всички предложения", каза министърът на енергетиката пред bTV.

Тя коментира и исканата оставка на правителството. По думите ѝ в момента на страната е необходима стабилност, а такава не може да се осигури в условията на хаос. "Все по-често си задавам въпроса – тези хора дават ли си сметка към какво тласкат държавата и има ли някой, който да поеме отговорността за това? Защото на фона на пандемията от COVID-19, икономическата криза, която се задава и безработицата – последното нещо, което е необходимо на България, е да има хаос и юмруци", подчерта Петкова. И добави, че правителството е легитимно избрано, държавата е стабилна и предсрочни избори не са необходими. Тя е категорична, че идеята за нова Конституция не е опит за печелене на време от страна на кабинета. 

Що се отнася до разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно, ресорният министър обясни, че в края на месец октомври Енергийният регулатор ще извърши проверка на всички топлофикационни и газорапределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители. 

"До края на този месец хората могат да подадат жалба, ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи на министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай", поясни Теменужка Петкова.

По повод договора между България и Гърция за включването на страната ни в в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Петкова заяви, че по проекта се работи от три години. А на подписването на договора в Атина са присъствали американските посланици в България и в Гърция. 

"И посланик Мустафа, и посланик Пайет поздравиха лично премиера Борисов за стратегическото решение България да участва в този проект, който има значение не само за България, но и за целия регион", изтъкна министърът на енергетиката. Тя посочи и че САЩ ще имат възможност да доставят втечнен природен газ на този терминал, но това предполага конкуренция и по-добри цени за България. 

Петкова отхвърли възможността Русия да не одобрява новия проект, в който се е включила страната ни. И отбеляза, че не се очакват санкции от американска страна за „Балкански поток“, защото проектът няма нищо общо с „Турски поток“ и „Северен поток-2“. 

"Инфраструктурата е единствено и само българска, плащаме я ние, не участва друга компания, освен „Булгартрансгаз“, така че няма никакви притеснения. Провели сме необходимите търгове, за да се резервира капацитет, всеки е можел да се яви", уточни тя. 

Енергийният министър посочи, че изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен е напуснал по лични причини. Той заемаше този пост за втори път, като Петкова призна, че през 2016 г. тя лично го е освободила заради финансови проблеми в ръководеното от него дружество. Тя отхвърли спекулациите, че той се разделя с поста си заради лошо управление на БЕХ и допълни, че не знае той да е имал връзки с „Мултигруп“ или да е защитавал интереси на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във