Банкеръ Daily

Премиерът Кирил Петков:

Темата за РСМ да не се използва за вътрешнополитически цели

За да стигнем до момента, в който правата на българите в Република Северна Македония са защитени и съседката ни е в Европейския съюз, трябва да се обединим. Не може темата да се използва у нас за вътрешнополитически цели.

Това обяви министър-председателят Кирил Петков в Битоля. Той посочи и че по темата е нужно обединение не само в България, но и обединение с българите в Република Северна Македония, които са мост между двете държави.

„Техните права трябва да бъдат защитени“, категоричен бе Петков. Той добави, че и за българската общност в Република Северна Македония, и за българския интерес е важно един ден РСМ да бъде част от Европейския съюз.

Според премиера Кирил Петков колкото по-здрави са връзките на бизнеса и на гражданите на двете страни, толкова по-добре е това за добросъседските отношения.

Министър-председателят даде пример с новооткрития днес клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, който също дава възможност за добросъседство.

Кирил Петков отбеляза, че и двете страни имат ясното разбиране както за значението на европейското бъдеще на нашата съседка, така и за това, че всички общности в Република Северна Македония трябва да се чувстват с равни права. Той добави, че от разговорите с колегата му Димитър Ковачевски е останал с впечатлението, че е напълно реалистично да се промени Конституцията на Република Северна Македония, каквото настояване имат българите в съседката ни, а по-конкретно те да бъдат вписани в нея като етнос.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също е в Битоля, подчерта, че записването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е държавнически акт и условие за бъдещето европейско членство. "Конституционната гаранция е най-високата и ние настояваме за нея"- отбеляза Йотова. Тя допълни, че правата на българите в западната ни съседка са най-важното условие в пътната карта за членството в ЕС, която трябва да бъде разписана с конкретни ангажименти и срокове.

След това Йотова се обърна към сънародниците ни в Битоля с думите: „В семейството на европейските народи вие сте свободни да се наричате българи, с гордост да назовавате родовете си, да говорите какъвто език искате и да тачите българската си памет. Така, както другите народи.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във