Банкеръ Daily

Общество и политика

Темата с върховенството на закона е изпит за ЕК, смята Зинаида Златанова

„Предизвиквайки криза с върховенството на закона в Европейския съюз, в средносрочен план това би имало тежки последици за целия Съюз. Въпросът с върховенството на закона е силно политически и той стои години наред... Европейската комисия трябва да удържи на натиска от тези, които не искат да им се развяват мръсните ризи, и от тези, които искат строги санкции, за да може да придвижи Съюза към приемане на бюджета. Това ще бъде изпит за Европейската комисия“. Това каза пред БНР Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър по правосъдието, бивш ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

Тя изрази надежда, че „конкретните събития няма да доведат до нова мини криза в ЕС“, визирайки предстоящия доклад на ЕК за върховенството на закона; обявения от Полша и Унгария призив за отпор на ЕК; представеното от Германия предложение за временно спиране на еврофондовете за страни с проблеми с върховенството на закона.

„Събитията се случват на фона на това, че Европейската комисия задейства два от елементите на новия механизъм по върховенство на закона – докладите и преговорите по ново законодателство (отпускането на евросредства да бъде обвързано с върховенството на закона в страните)“, посочи Златанова.

За съжаление България се проваля в борбата с корупцията и с нередностите по управление на европейските средства. В последните седмици България не слиза от страниците на европейските медии... България ще бъде в много слаба позиция“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във