Банкеръ Daily

Общество и политика

ТЕЛК решенията ще са валидни два месеца след края на извънредното положение

Експертните решения от Териториалните експертни лекарски комисии ще бъдат валидни два месеца след края на извънредното положение. Мерките са предприети заради кризата с коронавируса.

Хората трябва да са спокойни, че всички социални придобивки, които им се дават в резултат на експертното решение, ще продължат да ги получават по същия начин. Това съобщи пред БиТиВи д-р Цветолюба Генкова, началник на отдел в дирекция „Медицински дейности“ към Министерството на здравеопазването.

До здравното министерство се изпращат тревожни сигнали за това, че ТЕЛК-ове в страната са прекратили дейност, което не е предвидено в мерките заради пандемията от COVID-19. Според д-р Генкова в това няма логика. „Нашата дирекция е предложила на ръководството на министерството да координираме чрез регионалните здравни инспекции тази ситуация и да видим на какво се дължи и доколко ТЕЛК-овете в страната работят“, посочи още тя.

Комисиите към болниците трябва да продължат да работят, категоричен е началникът на отдела. 

До изтичане на извънредното положение експертните комисии могат да вземат решение само по документи, без преглед на място. Това означава, че ако човек не се яви на насрочената дата пред ТЕЛК, комисиите имат правото да вземат решение само по документи. Министерството на здравеопазването е изпратило изрично указание, в условията на въведеното у нас извънредно положение, до всички експертни комисии в страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във