Банкеръ Weekly

Общество и политика

Телевизионна република България

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева удари звънеца за новия политически сезон, но не успя да придума премиера Бойко Борисов да дойде при депутатите

В първия пленарен ден от есенната сесия на Народното събрание парламентарното мнозинство отхвърли искането на "БСП Лява България" премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за совалките му между Анкара и Берлин, както и за преговорите, които е водил за мигрантския проблем. Заместник-председателят на лявата парламентарна група Ангел Найденов се опита да убеди колегите си, че министър-председателят е длъжен да даде отчет пред депутатите, тъй като България е парламентарна република, а и опасността от мигрантски натиск от Турция е реална. Председателят на парламента Цецка Цачева обеща да се обади на Борисов и да го помоли да се яви пред народните представители, но това не се случи. Вместо да застане пред работодателите си министър-председателят предпочете да отиде (на 1 септември) в един сутрешен телевизионен блок и необезпокояван особено от водещия обясни нещата според своята интерпретация. Така за пореден път той замени парламентарната трибуна с телевизионно студио, откъдето изпраща посланията си към зрителите и отговоря на критиките на опозицията. Очевидно в представите му България не е парламентарна, а телевизионна република.

Борисов заяви разгневено, че "само идиот може да каже, че съм говорител на Ердоган". След което се постави редом с американския вицепрезидент: "Нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат". Според Борисов цялата световна дипломация трябва да се ангажира, за да не се стигне до колапс с "исторически последици", като даже и в момента всяка нощ по границата имало стотици "диверсанти" (?!). И за да демонстрира, че не се е поддал на натиск, се върна на разговора с бившия турски премиер Давутоглу по повод подкрепата му за сваления лидер на ДПС  Лютви Местан и новата му партия ДОСТ. После се оправда, че и той бил против политиката на Анкара, но "това ни е съседът", а "с нашите съседи сме длъжни да пазим най-добри отношения".

Лидерът на ГЕРБ обяви и последното си засега решение да се кандидатира за президент, но след пет години. При него обаче винаги всичко е предпоследно, пък и до 2 октомври, когато партията му ще обяви официално номинацията си, има още цял месец. По всичко изглежда, че той отново се е върнал на варианта жена и сега се опитва да убеди столичния кмет Йорданка Фандъкова да се кандидатира, след като според някои слухове бил отрязал мераците на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Иначе е без съмнение, че новата сесия на парламента ще мине под знака на президентските избори и приемането на държавния бюджет за догодина. Предизборната кампания пък ще е белязана от усложнената международна обстановка и проблемите на националната ни сигурност. В първия работен ден на депутатите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи две послания: нуждата от предсрочни парламентарни избори и надпартиен президент на страната. Той смята, че в сегашния парламент не може да се създаде стабилно политическо мнозинство, а колкото до кандидата за президент, обясни, че ДПС ще разгледа платформите на номинираните, за да реши кого да подкрепи.

Корнелия Нинова пък обеща социалистите да "замерват" властта с нови законопроекти. "За нас от БСП тази сесия е сесия на алтернативата, времето, в което да покажем възможния друг път за развитие на България", изтъкна тя. Нинова изброи редица предстоящи законодателни предложения в различни сфери. По отношение на външната политика БСП разкритикува властта, че действа като подчинена на Анкара, че не работи за свалянето на санкциите срещу Русия и че няма позиция за международното проектоспоразумение за търговия със САЩ и Канада, което било против нашите интереси.

Съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев нападна от парламентарната трибуна и леви, и десни, и основно разкритикува ГЕРБ, че нямат правилна външна политика, а реформите в страната са спрели. Той обаче пропусна да назове законодателните приоритети на Блока и те бяха допълнително раздадени на парламентарните журналисти.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се оплака от критиките на опозицията. В по-голямата част от прочетената от него декларация за началото на новия политически сезон беше отделено място за упреци към опонентите. "Видно е, че както опозиционни, така и партньорски партии се надпреварват да правят политически актив единствено като критикуват управленските политики на ГЕРБ. Много неприятна е истината, че у нас правенето на политика е подменено от критикуване на опонента. Много по-лесно е да посочиш слаби места на някого, който работи, отколкото да работиш паралелно с него или пък да предложиш конструктивни идеи", развихри се Цветанов. По думите му това е белег за политическа неадекватност в условията на сериозни международни проблеми и напрегната обстановка. Нещо повече, то уличава немалко български политици в безотговорност и незачитане на националния интерес. "Така че нека си поставим за цел да търсим националното единство на първо място при политиците, а след това сред избирателите", подчерта накрая Цветанов. Той също изреди седем приоритета за предстоящата парламентарна сесия, като основен ще е сигурността по границите.

Изваждането на ДПС и ДОСТ от политическия живот на страната ще е първостепенна цел на "Патриотичния фронт" и през новия политически сезон, съобщи председателят на парламентарната група на патриотите Валери Симеонов. Той също наблегна на опазването на границата от нахлуване на мигранти дори и с цената на използване на огнестрелно оръжие.

Като за начало на предстоящата усилена парламентарна дейност депутатите приеха в четвъртък (1 септември) годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2015 г., в който е отчетено нарастването на заплахите с терористичен и неконвенционален характер. В него са представени и действията и мерките, предприети от българската държава за справяне с рисковете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във