Банкеръ Daily

Общество и политика

Текстът за уседналостта е съгласуван с правния екип на президента

Министерството на правосъдието потвърди позицията си, че уволненият директор Любомир Талев е публикувал за обществено обсъждане проектозакона за въвеждане на уседналост за всички видове избори, без да се съгласува с министъра Мария Павлова и заместник-министъра Деница Митрова.

Стана ясно обаче, че текстовете били съгласувани с Правния съвет на президента Румен Радев.

Министерството на правосъдието твърди още, че Любомир Талев е направил още едно нарушение и ден след качването на законопроекта за обществено обсъждане се е опитал да започне съгласувателна процедура за нередактирания вариант на проекта. Митрова подчерта, че последната поправка в проектозакона е предвиждала да се запазят изборните права на българите, живеещи в страните от Европейския съюз.

"С действията си служителят уронва престижа на Министерството на правосъдието", подчерта заместник-министърът. Деница Митрова отказа да отговаря на журналистически въпроси и не обясни кои са експертите на ведомството, подготвили законопроекта.

Държавният глава Румен Радев също взе отношение по темата. В своя позиция той бе категоричен, че няма да мълчи и бездейства, когато се засяга суверенитетът на България. "В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми", посочи Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във