Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТЕКСИМБАНК ПЛАТИ 2 МЛН. ДОЛАРА ВМЕСТО ТРЕМА И АРКУС

Около 3 млн. щ. долара са задълженията на военните заводи Трема и Аркус пряко към ТЕКСИМБАНК. Миналата седмица банката плати дължимите вноски - по 1 млн. щ. долара, по заемите, отпуснати на двете предприятия от ДФРР. Месец по-рано тя погаси още 1 млн. щ. долара по задължението на Трема към фонда. До края на годината Трема трябва да върне на ДФРР още 1 млн. щ. долара, а Аркус - още 4 млн. щ. долара. Вероятно ТЕКСИМБАНК ще погаси и тези задължения вместо предприятията. Така тя ще се превърне в техен пряк кредитор, който ще има да взема от Трема 3 млн. щ. долара, а от Аркус - 5 млн. щ. долара.


Проблемът между ТЕКСИМБАНК, ДФРР и двата завода от отбранителния отрасъл произтичат от договорите за кредит, сключени през 1995 година. Тогава ДФРР отпуска на Трема 5 млн. щ. долара, а на Аркус - 8 млн. щ. долара, като гарант по тях е ТЕКСИМБАНК. До началото на тази година Трема е погасила 2 млн. щ. долара, Аркус - 3 млн. щ. долара, но двете предприятия не са в състояние да продължат плащанията си. ДФРР не прие предложението за поредно разсрочване на дълговете им и започна да прихваща дължимите суми от гаранта ТЕКСИМБАНК. Тогава банката реши да плаща вместо тях и да стане пряк техен кредитор.


В складовете на Аркус и Трема има достатъчно продукция и с парите от нейната продажба ТЕКСИМБАНК ще може да си събере вземанията. Освен това двете предприятия са включени в списъка за приватизация. Кандидатите за тяхната покупка ще трябва или да откупят задълженията им от банката кредитор, или да се договорят за погасяването им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във