Банкеръ Daily

Общество и политика

Тежка година предстои за розопроизводители и розопреработватели

В традиционните розопроизводителни райони, където голяма част от масивите са стари и наследени, над 90 на сто от насажденията са с чиста маслодайна роза. Такива са районите на Брезово, Зелениково, Брацигово. В райони като Карлово и Калофер, където през последните години е имало бум на розовите насаждения, има много „замърсени“ градини, в нечисти и неопределени като маслодайна роза сортове. Това обясни пред БНР Христо Николов, розопроизводител и председател на Асоциацията на производителите на рози. Той очаква в района на Сопот, Карлово и Калофер над 20% от градините да бъдат отказани от експертите заради нечистота на сортовете

Николов отбеляза, че има разминаване в данните за обема на розовите масиви.„Ние твърдим, че към днешна дата общият обем на розовите насаждения в страната е около 60 хиляди декара, докато според статистиката на МЗХГ те са около 42-43 хиляди декара“, посочи той.

По думите му напрежение сред розопроизводителите има. „Изкупните цени вървят от 1.20-1.30 лева в малките частни градини и дворове по селата до 2.10 лева в дестилериите с добра репутация в страната”, поясни Николов, който определи тази цена като абсурдна и допълни, че на цена 1.20-1.30 продават малцина, предимно възрастни хора, които не калкулират труда си в тази цена и не плащат на други хора. Той е категоричен, че в момента много хора страдат от липсата на сигурен пазар.

Предстои трудна, тежка година и за розопроизводителите, и за розопреработвателите”, потвърди и Филип Лесичаров, розопреработвател и председател на сдружение „Българско розово масло“. „Нямаме тези поръчки и заявки, които сме имали предните години”, отбеляза той.

По думите му недалновидната политика на розопроизводители и розопреработватели е довела до това цената на розовия цвят при предишни кампании да се вдигне много високо и да бъдат загубени пазари за розово масло извън страната. „В момента сме свидетели на свръхпроизводство. Има сериозни количества непродадено розово масло от предни години, което влияе на цената“, коментира Лесичаров.

Според него настоящата кампания е първата, която ще премине по правилата на дългоочаквания Закон за маслодайната роза. „Този закон за първи път поставя на масата на надфирмено ниво розопроизводители и розопреработватели”, посочи Филип Лесичаров. По думите му стопаните на градини сега излизат на светло. Той изтъкна, че допреди години те са давали цвета си на шосетата, сега вече сключват договори.

Категорично ще остане неизкупен, необран розов цвят, прогнозира Филип Лесичаров и препоръча фермери, стопани и розопроизводители, които нямат гаранция за изкупуване и разплащане, да не правят разходите за бране. „Трябва да има и адекватна политика на държавата за защита и на продукта българско розово масло, допълни Лесичаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във