Банкеръ Daily

Борислав Сандов:

ТЕЦ "Марица 3" е затворен заради системно замърсяване на въздуха

ТЕЦ "Марица 3" беше затворен заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух, по-специално серните диоксиди. Това съобщи вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов по повод протеста на работещите в централата.

"И на основание на това, че предприятието не е реновирано, не е ремонтирало частите, които са общите части, и има голям брой неорганизирани емисии, ние бяхме принудени да затворим това предприятие до момента, до който не бъдат отстранени тези проблеми, защото в крайна сметка животът и здравето на хората в Димитровград и региона е по-важно от функционирането на едно предприятие", обясни министърът.

Сандов уточни, че изцяло от оператора зависи да направи нужните нововъведения, ако сметне за нужно да инвестира тези средства.

"Това предприятие беше затворено и не работеше известно време заради тези проблеми, които има, но поради високите цени на електроенергията то отвори отново и предпочиташе да заплаща глобите и санкциите, но да продължи да функционира. Но когато тези нарушения стават прекалено много, то ние в крайна сметка на първо място са ни животът и здравето на хората в региона. Получавахме множество сигнали…", каза още той.

Борислав Сандов е гост на националната конференция на КНСБ „Работеща България за бъдещето на труда“, на която зеленият преход е една от основните теми. 

"Сигурността на доставките на нефт е гарантирана, въпросът е в цените. Това е причината България да настоява за изключване от правилото, което в момента се готви за вноса на нефт от руския тип "Урал", каза пред журналисти вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Ако не бъдат постигнати тези договорки на ниво Европейски съюз, ще се търсят други възможности. Но на този етап сигурността е гарантирана, петрол ще има", заяви той.

По думите му нефт може да се внася и от международните пазари, но той е сорт "Брент", по-скъпият продукт. "Лукойл" има възможност да купува и от други места, въпрос на график и на технологично разположение е. Ако възникне такъв казус, на същото пристанище ще се доставя нефт с други танкери и той ще бъде прерабитван от същия преработвател - "Лукойл Нефтохим Бургас", посочи Сандов.

Той уточни, че с определено технологично напасване "Лукойл" ще може да преработва сорт "Брент". "Ако има някакви предизвикателства по трасето, България винаги може да внася преработени петролни продукти от съседни страни, в които има рафинерии", отбеляза екоминистърът.

По думите на вицепремиера в момента руският петрол тип "Урал" представлява около 60% от доставките на нефт за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във