Банкеръ Daily

Съдът отмени заповедта за спиране

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи, след като Административният съд в Стара Загора отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието.

Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ - Стара Загора след проверка на премиера и екоминистъра към тази дата - Кирил Петков и Борислав Сандов.

ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен заради "умопомрачаващи" нарушения, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков на 28 юли. Одобрен е доклад от комплексна проверка на централата и министърът на околната среда в оставка ще изпрати 24-часово уведомление за спиране работата на "Брикел". 

По-рано през деня премиерът в оставка коментира, че никой няма право да замърсява въздуха, а по-късно обяви решението предприятието да бъде уведомено за временно затваряне. "Те ще бъдат затворени до отстраняване на тези огромни пропуски в тяхната дейност. Нарушенията, които са установени, са умопомрачаващи", каза Петков.

Вицепремиерът и екоминистър в оставка Борислав Сандов се позова на данни от извършената проверка в "Брикел" от Регионалната инспекция по околна среда, от Инспекцията по труда, от Центъра за опазване на общественото здраве.

"По отношение на серен диоксид достигнаха максималните си нива и не можаха да измелят по-високото от това, защото емисиите до сградата бяха като емисиите при комина. Сиреч, трябва ни друг тип техника, с която обикновено се мерят емисии на комин, за да измерваме емисиите в условия, в които трябва да работят български граждани там", посочи премиерът.

Сандов призова службите у нас да продължат да изясняват кой е собственикът на "Брикел". Към момента е известно само едно име на чужд гражданин. "Гражданинът Рой Кенеди, за който никой нищо не знае. Това е редови гражданин, 100% държи от това предприятие. Всички в района твърдят, че реалният собственик е г-н Христо Ковачки. Това е и човекът, който е консултант на предприятието“, каза той.

Имало и допълнителни аспекти, докладвани пред министрите. 

"Конфликт на интереси или потенциално опъване на чадър върху това предприятия през последните години. Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа. И, както става ясно, е една от причините България да бъде осъдена в Европейския съд в Люксембург заради високите нива - трайно на серен диоксид в този регион", каза още Сандов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във