Банкеръ Daily

Общество и политика

Театрална постановка за незрящи с премиера в Русе

"Гара любов" е аудио-сетивен театрален спектакъл, предназначен за публика с нарушено зрение. Той ще има своята премиера на 14 октомври от 17.00 часа в Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе.

Авторът на постановката Ваня Георгиева и режисьорът Ивайло Ненов обясняват сюжета на пиесата така: Той е посветен на срещите на любовта, при които надушваш и напипваш тази емоция, опознаваш я още от първата изречена дума. В хода на пиесата сюжетната линия се разгръща и преминава през грешките в любовта и последствията от действията ни, насочени към най-бленуваното и осмислящо чувство. "Винаги имаме шанс да оправим нещата. Дори след като сме сгрешили" - подчертават авторите на "Гара любов".

В тази уникална за България театрална постановка всички визуални елементи са премахнати. Целта е да се стимулират всички останали сетива на публиката.

"Съвсем естествено е тя да бъде в Русе – градът на първите неща" - подчертават от Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе и добавят, че постановката е създадена по повод 100-годишнината от основаването на Съюза на слепите в България. От Русенския театър имат амбицията да направят за хората с нарушено или липсващо зрение по-пълноценно преживяването в храма на Мелпомена.

На постановката могат да дойдат и любопитни зрители с нормално зрение, което ще им бъде временно отнето, докато трае престоят им в театъра. Организаторите уточняват, че още с влизането им в залата, ще им бъде поставена превръзка за очи, като техен сътрудник ще им обясни какво да очакват. Посещението на спектакъла е безплатно срещу талон за вход, взет от касата на театъра. Местата са ограничени и с приоритет се допускат граждани с увредено или липсващо зрение.

В края на октомври, постановката ще бъде достъпна за слушане и изтегляне във формат на аудио разказ на www.theatre4d.eu, като създаването му е осъществено по програма "Социално ангажирани изкуства" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" към Министерството на културата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във