Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТБ КРЕДИТ-ЕКСПРЕС СЕ ГОТВИ ДА ОБЛЕЧЕ КИМОНО

Японската фирма Интернешънъл хоспитъл сървисис Ко е подала молба до управление Банков надзор на БНБ да й разреши да закупи 51% от капитала на ТБ Кредит-Експрес. Нещо повече, самураите вече са превели по сметка в банката необходимите 5.1 млн. г. марки. Интернешънъл хоспитъл сървисис Ко. е специализирана във финансовите операции дъщерна фирма на Токушукай Медикъл Корпорейшън. Наскоро корпорацията майка сключи договор с кмета на София Стефан Софиянски за покупка на 27 000 кв. м в Борисовата градина, където ще бъде изградена японска болница. Инвестицията в нея може да достигне до 100 млн. щ. долара. Японците проявяват интерес към български предприятия от фармацевтичната и химическата индустрия.


В момента молбата на Интернешънъл хоспитъл сървисис Ко и приложените към нея документи се разглеждат от управление Банков надзор на БНБ. Прогнозите са, че няма да има пречки японците да станат собственици на мажоритарния пакет акции в ТБ Кредит-Експрес. Зевзеци се шегуват, че мениджърите и служителите на банката вече заделят средства за закупуване на кимона, а охраната ще трябва да се охарчи за самурайски мечове. Секретарките пък имали намерение да запишат курсове по традиционната чайна церемония ча но ю. След получаването на разрешението от БНБ и регистрирането на японската инвестиция капиталовата база ТБ Кредит Експрес ще надхвърли минимално изискуемите 10 млрд. лева. В акционерния капитал на банката вече участва една чуждестранна фирма - швейцарската АУК. Тя притежава 1% от акциите и смята да увеличи своето участие до 4.99 процента.


До края на тази година ТБ Кредит - Експрес смята да си набави целия записан акционерен капитал, който е 15 млрд. лева. Интерес към нея проявяват и други чуждестранни инвеститори. Но след като банката облече кимоното, те ще трябва да съгласуват намеренията си с японските й собственици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във