Банкеръ Daily

Общество и политика

Тази нощ връщаме стрелките на часовника с час назад

В неделя (27 октомври) в 4:00 часа официално преминаваме към астрономическото време за нашия часови пояс и местим стрелките с час назад.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март т.г. дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time).

Миналата година по темата бе проведена и онлайн анкета сред европейските граждани, като 80% от гласувалите в нея се обявиха за отмяна на превъртането на стрелките на часовника два пъти годишно

В края на март тази година Европарламентът прие смяната на часовото време да приключи окончателно през 2021 година. Страните членки на ЕС обаче така и не постигнаха съгласие по избора на часовото време, като някой изразиха предпочитание за астрономическо време, а други за лятно часово време. Държавите, които искат да синхронизират законодателството си с по-масовото сред европейските страни решение, ще трябва да останат в летния часови пояс.

Преговорите за прекратяване на сезонната смяна на часовото време са в застой в Съвета на ЕС, потвърди преди дни говорител на Европейската комисия.

Засега комисията не може да посочи срок за приемането на решение. Предвижда се, ако държавите от ЕС постигнат напредък в преговорите, да прехвърлят въпроса към Европейския парламент, който по принцип е съгласен с първоначалното предложение на ЕК смяната на часовника да спре.

Едва когато това решение е взето, ще се пристъпи към очертаването на новите часови зони, защото някои държави от ЕС ще предпочетат да запазят "завинаги" астрономическото часово време, докато други ще изберат "лятното".

Изборът на отделните държави бе определен с допитвания, които показаха например, че мнозинството в България би предпочело постоянно "лятно" часово време, докато мнозинството в Белгия предпочита "зимно".

Ако тези желания бъдат приложени, часовата разлика между България и Белгия би се увеличила от един час, както е сега, на два часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във