Банкеръ Daily

Общество и политика

Татяна Лолова ще получи "Икар" посмъртно

Татяна Лолова

Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество. Това обяви председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Номинациите ще бъдат обявени официално тази събота. Планирано е било наградата да бъде връчена на великата актриса.

"Предстои да бъде гласувано тя да й бъде присъдена, въпреки кончината й", каза Мутафчиев. 

Легендарната  актриса почина след усложнения след като се възстановила от коронавируса. Съболезнования изказаха министърът на културата Боил Банов и президентът Румен Радев, както и всички колеги на актрисата.

"Сърцето отказва да повярва в това, което дори умът трудно може да осмисли – загубихме неотразимата и неповторимата Татяна Лолова, която успяваше понякога само с един жест да прогони зимата от лицата и душите ни! Надарена с очарование, харизма, блестящ талант и човешка непосредственост, непреодолим младежки глад за всичко ново и дълбока вярност към истинските неща от живота - всичко това я прави неподвластна на времето. Духът й ще продължава да живее на сцената! Дълбок поклон!", написа Банов във Фейсбук.

Лолова е една от най-известните комедийно-сатирични актриси в България през последните десетилетия. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други големи актьори.

През 1955-1956 г. играе в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър "София", след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г. Играе и на сцената на Театър 199, където отбелязва 10 години на моноспектакъла "Duende". Лолова играе в спектакъла до 2017 г., като прави над 300 изиграни представления в България и чужбина. В Театър 199 също играе в постановките "Старомодна комедия" от Алексей Арбузов и "Нищо не помня" от Артър Милър. Една от последните ѝ големи театрални роли бе в постановката "Корабът нощ" в Театър Азарян, НДК.

Сред най-запомнящите се роли на Лолова в киното са във филмите "Топло", "Опасен чар", "Сиромашко лято", "Бон шанс, инспекторе".

Facebook logo
Бъдете с нас и във