Банкеръ Daily

Общество и политика

Татяна Дончева: Президентът е много прозрачен в политическите си симпатии

Президентът Росен Плевнелиев остро и отчетливо демонстрира външнополитическите си симпатии в интервюто си за "Файненшъл Таймс", заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред Нова телевизия. В него Плевнелиев критикува политиците и могъщите олигарси в България за това, че разчитат прекалено много на държавни фондове, както и решението за "Южен поток".

Според Дончева хората, заемащи ключови позиции, трябва да бъдат малко по-приглушени в предпочитанията си. Относно политическите планове на нейната формация, тя отрече възможността за съвместни действия със столетницата и определи фигурата на новия и лидер Михаил Миков като "таймаут за влъхвите". Бившата социалистка очерта и два основни проблема пред БСП.

"Прозападните симпатии не са само за и против "Южен поток". "Движение 21" смята, че България има огромна нужда от поне два-три големи инфраструктурни проекта, в които да бъде ангажирана младата работна ръка със средна квалификация за един хоризонт от 4-5 години", заяви Дончева. Тя допълни, че не е толкова правилна позицията против "Южен поток" само заради обвързаността на България с Русия, защото единственото, което ни обвързва с Москва, е "липсата на достатъчно собствени енергийни източници и обстоятелството, че сме страна по пътя на транзита". Дончева посочи още, че фирмите изпълнителки по проекта са избрани много по-прозрачно, но сред тях има и такива на Делян Пеевски.

Дончева коментира и взетото в последния момент разрешение на бившият регионален министър за строеж на газопровода в местността Паша дере: "Всяко правителство, което приключва живота си, подписва някои неща в последния момент - особено за "Южен поток" и особено за големите интереси. Да си дадем сметка - Америка държи трасето да не напуска територията на Украйна и синът на Джо Байдън - вицепрезидента на САЩ, ръководи компанията, която е 49% собственик на тези тръби. Ние заложници на Украйна ли трябва да станем? Това трасе е свързано с Италия и Австрия. Да не смятате, че там са прорусофили? Трябва да си дадем сметка, че е хубаво това трасе да минава през България".

Лидерът на "Движение 21" бе категорична в становището си, че "нищо не може да спаси БСП". Според нея истинският лидер на столетницата може да бъде избран след две години на редовния конгрес на партията, но за да стане някой естествен и органичен лидер, трябва да се подготвя в годините. Дончева посочи и две основни причини, поради които няма да има съвместни действия между нейното движение и БСП. Едното е обвързаността на партийното ръководство с олигархията, втората - липсата на готовност на електората на социалистите да види проблемите на партията и да позволи те да бъдат решавани. Дончева намекна и че всички от заместник-председателите на БСП имат олигархични връзки. Освен това тя посочи: "Не желая "Движение 21" да бъде въвлечено в интригите на БСП, защото това е като зараза".

Facebook logo
Бъдете с нас и във