Банкеръ Daily

Общество и политика

Татяна Дончева: Популистка вълна залива България

Коалицията "АБВ - Движение 21" ще се разграничи от популизма, който започва да залива страната, заявиха съпредседателите Константин Проданов и Татяна Дончева. По думите им те ще дават решения за хората на наемния труд и за сектора на дребния и средния бизнес."Дори и най-десните партии са влезли в риториката, в която едните обещават 300 лева минимална заплата, другите 450 лева, третите 600 лева", коментира Дончева пред "България Он Еър".

Тя отбеляза, че с популистката вълна, която залива България, се прави опит в политиката ни да влязат нови съмнителни субекти с неясни платформи. Според нея бизнесменът Веселин Марешки е лидер, който заявява на гражданите, че ще се бори с монополите, но има неясен бизнес и използва същия противозаконен инструментариум, срещу който хората негодуват.

Смятаме, че трябва да има повече социална справедливост, повече солидарност, повече държава в добрия смисъл на думата, сподели председателят на АБВ Константин Проданов. Той добави, че в момента държавата мачка бизнеса и му чука на вратата за пари или за гласове.

Проданов коментира и управленската програма на ГЕРБ, която бе представена през миналата седмица. "Виждам, че сега ГЕРБ обещават минимална заплата от над 600 лева. Нека някой да ми каже тогава, защо само преди няколко месеца те замразиха минималното трудово възнаграждение за няколко години напред", изтъкна той.

Лидерът на АБВ посочи, че политическо партньорство с други формации е възможно след изборите."Важно е да видим кой с каква платформа ще участва. Дали ще има допирни точки между нас и другите формации. Априори, мога да отпиша единствено коалиция с ГЕРБ и Марешки", категоричен бе Проданов.

От своя страна Дончева допълни, че коалицията "АБВ - Движение 21" има допирни точки по отношение на социалната политика с естествените леви партии. "С други партии имаме общи точки по отношение на съдебната реформа. Търсят се общи решения, работи се", обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във