Банкеръ Daily

Общество и политика

Татяна Дончева и Анастас Герджиков се сблъскаха в ефир

"Проф. Герджиков ще бъде невъзможен съставител на едно правителство, тъй като той няма никакъв опит в тези отношения". Това заяви Татяна Дончева в студиото на БНТ.

По думите й на 14 ноември нито свършва, нито започва нова политическа криза и ще е много трудно да се състави правителство на базата на един много фрагментарен парламент и хора, които работят зад кулисите.

Според Дончева е важно е да се минимизира влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ, като това влияние не е само в прякото им участие, за да внушат, че са фактор, без който не може, а ще бъдат други играчи, върху които ГЕРБ имат влияние.

Татяна Дончева цитира част от реч на проф. Анастас Герджиков, за която се твърди, че е произнесена по време на връчване на титлата "доктор хонорис кауза" на СУ на Бойко Борисов:

"За шест месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за повече, имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плод не само за българите, но и за нашите съседи, които искат да бъдат приятели".

По думите й проф. Герджиков е "ортодоксален гербаджия", който им отваря път към гражданска подкрепа.

На пряка телефонна линия в предаването се включи и самият проф. Герджиков:

"Мои колеги се обадиха разтревожени, че г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил титлата почетен доктор на г-н Борисов, не е вярно и че съм говорил славословия за него. Очаквам г-жа Дончева да се извини", отговори той.

В ефира на БНТ той обяви, ще започне да дава интервюта от понеделник.

Когато кажете партии на протеста, трябва да имате предвид, че не всички, които са заявили подкрепа за Радев, ще да го подкрепят ефективно, заяви Татяна Дончева и даде пример с кандидатурата на Петър Стоянов преди години, когато всички го подкрепили само на думи.

Проектът Петков-Василев изповядва радикални проблеми в съдебната система, без те да са доминанта и без да има голямо разбиране там, коментира още Дончева по повод предстоящия парламентарен вот.

Според нея "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" трябва да си взаимодействат, като "Продължаваме промяната" да поеме повече тежест в икономиката, ДБ да поеме по-големия товар върху съдебната реформа, а ИБГНИ да поеме социалната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във