Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТАТАРЧЕВ СРЕЩУ СИНДИЦИТЕ

Главният прокурор Иван Татарчев очевидно е запознат със сентенцията на германския военен стратег Клаузевиц, че поражението в една битка съвсем не означава загуба на войната. Преди две седмици Върховният съд даде ясно да се разбере, че БНБ основателно е обявила КАПИТАЛБАНК в несъстоятелност, въпреки усилията на прокуратурата да докаже противното. Сега г-н Татарчев, изглежда, се надява да спечели сражението за Добруджанска банка и за интересите на нейния бивш шеф Красимир Михайлов, който представлява основният акционер на кредитната институция Кембъроу ММ5.


В интерес на истината този път главният прокурор е в доста по-изгодни позиции. В случая няма инстанция, пред която да се обжалва постановлението му от началото на този месец. А то забранява на синдиците на Добруджанска банка да извършват разпоредителни действия с нейните материални и парични активи до приключване на следствието срещу подуправителката на БНБ и началник на управление Банков надзор Емилия Миланова. Изключение се прави само за разходите, свързани с издръжката на банката. Същевременно Иван Татарчев открива топлата вода, като съобщава на синдиците, че дейността им трябва да бъде насочена към събирането на отпуснатите кредити. Нещо, за което те са пратени в банката, но не от прокуратурата, а от съда, чиито служители са синдиците.


Дали обаче с постановлението си главният прокурор не се меси в работата на съда, който надзирава процедурите по несъстоятелност както на банките, така и на предприятията? Поводът за издаването му е сигнал от Кембъроу ММ5 за разходване на паричните средства, внесени от акционерите на Добруджанска банка за увеличаване на капитала й. През април 1998 г. синдиците са предоставили на Кредитна банка 1 млн. щ. долара. Според главния прокурор те са дадени като депозит. Но всички синдици на банки имат право да разкриват в работещи кредитни институции така наречените особени сметки, по които да внасят парите, събрани от длъжниците. С други думи, ако става дума за подобна сметка в Кредитна банка, синдиците не са извършили нарушение. Друг е въпросът защо са предпочели именно нея.


И дали притесненията на шефа на Кембъроу ММ5 Красимир Михайлов не идват именно от факта, че пари от Добруджанска банка са дадени не другаде, а по сметка в Кредитна банка? Особено като се имат предвид ширещите се информации, че неуспелият с преврата в Ем Джи Елит холдинг Радослав Ненов е имал намерение да купи Добруджанска банка. А Красимир Михайлов явно се стреми да си върне банчето, което като мениджър и акционер докара през 1996 г. до банкрут.

Facebook logo
Бъдете с нас и във