Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТАТАРЧЕВ ОТКРИ ЗАЛАГАНИЯТА ЗА АРЕСТИ НА БАНКЕРИ

На 5 май главният прокурор Иван Татарчев ще реши дали да арестува още двама банкери, съобщи самият той миналата сряда. На естествения въпрос кои са те, магистратът не отговори, позовавайки се на следствената тайна и на опасността нарочените да се укрият. Обвинител N1 се прояви като хуманист и великодушно остави банкерското братство да изкара първомайския празник, макар и под напрежение. От своя страна МВР даде пълни гаранции на Националната следствена служба (НСлС), че бившите директори на фалиралите кредитни институции не са напуснали страната и всяка тяхна стъпка се следи под лупа.


След заседанието на НСлС и Главна прокуратура в понеделник, 27 април, стана ясно още, че на същата дата в съда ще влязат пет икономически дела. След приключилото разследване срещу фараона на пирамидата Ийст Уест Интернешънъл Иво Недялков дойде и редът на колегата му Майкъл Капустин. ФБР най-после е изпратило на Националното следствие исканата за него справка в 15 страници. Преводът им все още не е готов, но следователите и не очакват да научат нещо повече от това, което вече са разкрили.


Едва ли обаче главният прокурор е подозирал какъв ще е ефектът от последното му банково изявление. Предстоящите арести раздвижиха духовете в журналистическите среди, където е на път да се създаде своеобразна букмейкърска къща за залагания върху чии кадри ще щракнат отново белезниците.


Всъщност зад цялата тази внезапна активност прозират наистина тревожни изводи. Дали пък след заплахата от премахването на НСлС и Главна прокуратура двете структури не показват какво става, когато заиграе тоягата? Бавенето с години на банковите дела като с магическа пръчка бе сменено с бързи действия на правоохранителите.


Съвсем естествено бе главният прокурор да не съобщи имената на бъдещите арестанти. Но никъде по света не бият тъпан, когато се канят да арестуват някого, освен ако не се преследва съвсем друг ефект. Освен това в правовите държави правят арести, когато има неопровержими доказателства за вина. Най-малкото, за да е чиста и съвестта на съдиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във