Банкеръ Daily

Общество и политика

Тарифите, по които медиите ще сключват договори с партиите, ще бъдат обявени до 16 септември

До 16 септември трябва да бъдат обявени тарифите, по които медиите ще сключват договорите с участниците в местните избори. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за кметове и общински съветници.

„На тази дата – 16 септември - печатните и онлайн новинарските издания трябва да предоставят на ЦИК и на общинските избирателни комисии, съответно и на Сметната палата своите тарифи. По отношение на електронните медии тарифите следва да бъдат изпратени на Сметната палата, ЦИК и общинските избирателни комисии в зависимост от това дали имат национален, или регионален обхват, до началото на предизборната кампания или до 26 септември 2019 година“, уточни Андреев.

ЦИК вече е регистрирала за местния вот три партии и една коалиция – това са „Воля“, ПП ГЕРБ, Партия „Свобода“ и „Демократична България - Обединение“. До момента са постъпили заявления за регистрация за над 14 партии и 5 коалиции. По думите му в днешния ден са върнати проверките по отношение на списъците с избирателите в подкрепа на партии и коалиции. Говорителят на ЦИК припомни, че срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК изтича на 11 септември.

Андреев направи сравнение с изборите през 2015 г. за местните избори. „Тогава заявления са подали 81 партии и 3 коалиции, като са регистрирани след изтичането на срока за регистрация от ЦИК 71, които са продължили по-нататък с участието си в изборите, като 10 от тези 81 са заличени и им е отказана регистрацията и три коалиции, които са регистрирани за участие в изборите“, поясни говорителят на изборната институция.

Най-късно на 25 септември столичният кмет Йорданка Фандъкова и всички действащи кметове, които са отново кандидати за поста, трябва да излязат в отпуск, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Всички онези кандидати за кметове, които в момента заемат позиции в държавни или местни органи, както са и съответно в момента кметовете, трябва да излязат в отпуск в периода на предизборната кампания, тоест от момента, в който те се регистрират, до съответно полагането на клетва, в случая, след като вече бъде избран даденият кандидат. Крайният срок за регистрация на кандидатите е 24-ти септември, а съответно предизборната кампания започва на 27-и", уточни Андреев.

Според него приемането на протоколите на изборните книжа и материали от секционните избирателни комисии в София ще става в три отделни пункта. Местоположението на пунктовете ще бъде определено от Столичната община и областния управител на София-град. По неофициална информация пунктовете ще са в НДК, зала "Универсиада" и "Арена Армеец".

"Трите пункта за приемането на изборните книжа в София ще облекчат работата на избирателните комисии", обясни говорителят на ЦИК. Изборният орган е приел нарочно решение, с което при приемането на протоколите и изборните книжа от СИК в София да става в три отделни пункта. Андреев поясни, че по този начин се разпределят съответните административни райони в рамките на Столична община на различни места. Той уточни, че съставът на общинската избирателна комисия ще бъде разпределен съответно в трите приемателни пункта.

„След техническото приемане на всички протоколи, Общинската избирателна комисия на свое заседание в пълен състав ще приеме и съответните решения за обявяването на резултатите и решенията за обявяването на общинските съветници, кмет на общината и районни кметове на кметства“, добави още Андреев. Той изрази надежда, че по този начин ЦИК ще облекчи работата на общинските избирателни комисии в приемането на изборните книжа и материали.

„По този начин ще се даде възможност по-ефективно и по-бързо в Столична община да бъдат приети книжата и материалите, тоест да няма напрежение или по друг начин да се получи забавяне при приемането на книжата“, отбеляза Александър Андреев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във