Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТАРАО ТОКУДА В ИГРАТА УБИЙ ИНВЕСТИТОРА

Японският инвеститор д-р Тарао Токуда, който през седмицата щастливо се усмихваше на българите от екрана на БНТ, обещавайки им нова болница в София, е превел 2.6 млн. лв. за увеличението на капитала на Токуда Кредит Експресбанк. Както е известно, д-р Токуда е собственик на Токушукай Медикъл Корпорейшън, която чрез дъщерната си фирма Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз притежава 53.34% от акциите на Токуда Кредит Експресбанк. Добилата (през последната година) скандална слава банка ще обслужва плащанията по изграждането на японската болница в София.


На 7 юли 2000 г. общото събрание на акционерите реши банката да увеличи капитала си с 5 млн. лв., за да изпълни всички изисквания на БНБ за капиталова база, капиталова адекватност и задължителни минимални резерви.


Против това решение бяха Славка Иванова и Чавдар Държиков - представители на Лейди ВСМ и Легист Консулт, които контролират 11.33% от банката. Намерението им да попречат на развитието й, след като вече нямат решаващата дума там, бе предвидимо. И то бе доказано с жалбата им пред съда, която създаде проблем за увеличението на капитала.


За да реши тази конфузна ситуация, Тарао Токуда и пълномощникът му у нас Румен Сербезов се срещнаха с подуправителката на БНБ Емилия Миланова. Тя ги е уверила, че увеличението е напълно възможно, ако вноската на японския акционер бъде записана като подчинен срочен дълг или като дългово/капиталов (хибриден) инструмент.


Другият голям акционер на Токуда Кредит Експресбанк - БУЛСТРАД, също е уверил японския си партньор, че ще внесе своя дял в увеличението на капитала на банката.


Приемайки д-р Токуда, кметът на София Стефан Софиянски с дежурната си блага усмивка увери, че проблемите около терена за строителството на модерната болница, който преди две години японецът купи (27 декара земя в Борисовата градина) срещу над 1.02 млн. щ. долара, ще бъдат решени. Но не каза как.


Видимо доволен от проведените разговори в БНБ и в Софийската община, Тарао Токуда даде специален коктейл, преди да си тръгне от България. На него той заяви: След като спечелих изборите за депутат в японския парламент, сега мога да се посветя изцяло на българския си проект. И обеща, че строителството на болницата, която ще струва 100 млн. лв., ще започне до шест месеца. Тарао Токуда специално отдели час и половина на журналистите, разказвайки им сърцераздирателната история на своя живот - как бедното момче от остров Окинава е станало собственик на третата по големина в света болнична корпорация, която управлява 180 медицински заведения. Разказа и как е взел първия си кредит, който обезпечил с личната си застраховка Живот, а на кредиторите обещал да скочи от петия етаж на строената от него болница, ако не го върне. Накрая д-р Токуда не пропусна да се похвали, че за девет години е станал баща на седем деца, пет от които вече са лекари.


Настроението на японеца обаче едва ли щеше да е толкова приповдигнато, ако знаеше, че някои отлично осведомени източници продължават да топят довереното му лице у нас Румен Сербезов. Та, според тях, Националната служба за борба с организираната престъпност е приключила с проверката срещу Сербезов за пране на пари.


Проверката е възложена на 15 март 2000 г. от прокурора в Софийската градска прокуратура Николай Любенов и е трябвало да приключи в 20-дневен срок. Точно затова е чудно как резултатите от нея се появиха шест месеца по-късно, съобщени първо от в. Стандарт, и то като преразказ на писмото на Градската прокуратура до НСБОП. Въпросната служба трябвало да установи начините, по които преди две години Токушукай-София - собственост на Сербезов и същевременно представител на Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз у нас, е закупила терена за болницата и акциите в Токуда Кредит Експресбанк. На специалистите от службата е било възложено да проверят и дали има данни за извършени от Сербезов документни престъпления, за безстопанственост и за престъпления по служба в банката, в чийто надзорен съвет е бил. Очевидно никой от проверяващите не се е досетил, че покупката на земята може да е минала през фирмата на Сербезов, защото по закон чужденци не могат да притежават земи в България.


В материалите, предоставени от НСБОП на прокуратурата, обаче се твърдяло, че при закупуването на земята Румен Сербезов е извършил действия, за които може да му се търси отговорност за измама по смисъла на чл.209 от Наказателния кодекс. Всъщност дали заради конкретна вина, или по нечий добронамерен сигнал, Сербезов вече го прибираха (и то не един път) около делата на Токуда Кредит Експресбанк.


И точно сега, след като японският депутат дойде и обяви, че започва големите си инвестиции у нас, се нароиха всезнайковци, които смятали, че при покупката на земята за болницата не било взето разрешението на Министерството на финансите и бил нарушен Законът за сделките с валутните ценности и валутния контрол (който от началото на 2000 г. не е в сила). Според все същите отлично информирани източници имало неясноти около произхода на средствата, с които Токушукай-София е закупила земята. Всички замесени или наблюдаващи отблизо скандала знаят чии интереси стоят зад въпросните източници. Не е ясно защо, ако е имало нередности, властите не са поискали те да бъдат отстранени и проектът да продължи напред. Вместо това скорост набира анонимната компроматна война.


Единственото спасение за тандема Токуда - Сербезов в тази ситуация е болницата да стане факт. За доброто на София и въпреки подличките интересчийски хватки, станали, впрочем, неизменен спътник на всяка по-сериозна инвестиционна активност у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във