Банкеръ Daily

Общество и политика

Танева е убедена, че 300 лева обезщетение са достатъчни за собствениците на прасета

Мерките за биосигурност не са тежки за стопанствата, а 300 лева финансово обезщетение ще са достатъчни за дребните стопани на прасета, които ги отглеждат за лични нужди. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с овладяването на кризата с африканската чума по свинете.

По думите й основната цел е след като се спре разпространението на заразата, последващата репопулация да бъде направена с регистрация и мерки за биосигурност. Тя апелира кметовете на населени места да участват в щабовете за прилагане на мерките. Танева добави, че ще има два допълнителни одити от страна на Европейския съюз за тяхното прилагане. "Правим опити за пълна мобилизация", подчерта министърът в ефира на БНТ.

За журналистическото разследване на Генка Шикерова, което показа злоупотреби в Българската агенция по безопасност на храните, Танева обясни, че от министерството ще изчакат проверката на прокуратурата да приключи и ще се съобразят изцяло с резултата от нея. Земеделският министър уточни, че безспорно ще има кадрови и организационни промени в агенцията, но те не могат да бъдат направени в пика на заразата, когато има голяма необходимост от хора на терен. По нейни думи агенцията по храните не криела информация от обществото. 

Междувременно едно денонощие продължава блокадата при сливенското село Крушаре.  Вчера стана ясно, че две диви прасета край Доспат са с положителна проба за чума. Заради заразата бяха умъртвени 80 000 прасета в Русенско. Министърът на околната среда и водите Нено Димов от своя страна заяви, че чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки.

Във вторник, 6 август, стана ясно, че Евросъюзът отпуска 13,9 млн. лв. за борба със заразата у нас. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов съобщи, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата. Омбудсманът Мая Манолова пък посочи, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората. На протест на стопаните в Първомай общественият защитник настоя държавата да обезщети собствениците на прасета.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във