Банкеръ Daily

Общество и политика

Tанева е поставена под карантина заради COVID-19 в агроминистерството

Агроминистърът Десислава Танева е под карантина заради случай на COVID-19 в Министерството на земеделието и храните. Танева очаква днес да излезе резултатът от теста й за коронавирус.

Министерството на земеделието, храните и горите ще работи с граждани дистанционно, след като в понеделник беше констатирано, че зам.-министър е с положителна проба за COVID-19. По думите ѝ състоянието му е добро, а дезинфекцията на сградата на министерството трябва да бъде завършена до края на седмицата.  Днес РЗИ установяват обхвата на контактните лица. До 2-3 дни ще бъдат тествани всички контактни лица, съобщи Танева пред bTV.

Танева припомни, че това е втори случай на заразен с коронавирус служител в ръководеното от нея ведомство. Първият е бил в началото на епидемията, когато всички са работели от вкъщи и не се е наложило да се предприемат специални мерки.

Това се случва на фона на скандала с изтеклия видеозапис, от който става ясно, че някои земеделци са получили повече средства отколкото  са очаквали и се създава съмнение, че се прикриват данни от Европа.

Според вицепремиера Томислав Дончев обаче агроминистърът не трябва да подава оставка. 

"Логиката е точно обратната, има правило, откривай грешките преди да ги е открил някой друг, това е логиката, когато става дума за европейски пари. Когато дойдат европейските одитори да те проверят е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева, каза, че нейната реплика е извадена извън контекста", коментира Дончев.

Репликата на земеделския министър „да не се хвалим какви сме измамници” предизвика съмнения, че се прикриват данни от Европа, която отпуска парите. Танева даде нарочна пресконференция и обясни, че повече пари са дадени на коректни земеделци, след като много други техни колеги са хванати в измами. И именно добрата работа по превенция на измамите е довела до този резултат. Раздаването на повече пари от очакваното било по норматив и не представлявало нарушение.

"Репликата ми е в отговор на комуникация с една организация и тя е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните, постоянно говори и темата е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа. Категорично заявявам, че сегашният мандат е с най-високо ниво на проверка. Всичко се доказва на ЕК, защото не можем да платим без доклад от определени проверки", обясни Танева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във