Банкеръ Daily

Общество и политика

Танева дава гаранция за обещаните 300 лева на стопанство

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно са унищожили прасетата си. След това ще започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Това заяви във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева след среща с областните управители и представители на Националното сдружение на общините.

"Няма да бъде допусната спекулация в списъците за компенсация да попаднат хора, които не са гледали прасета. Списъците ще са публични и отговорността е на кметовете. Ще поискаме от стопаните една година след доброволното усвояване да не отглеждат, а който реши да го направи, ще продължи с условие за биосигурност. Това е задължителното", посочи Танева. Исканията на протестиращите в Сливенско за удължаване на срока за регистрация на прасетата и обезщетяване на стопаните при същите условия, както за промишлените ферми, са неизпълними, защото са незаконни, категорични са агроминистърката и нейният заместник Янко Иванов.

Прогнозните щети за промишленото свиневъдство от заболяването досега са 15 млн. евро. Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във