Банкеръ Daily

Общество и политика

Таксата за детска градина в София - по-ниска за 5- и 6-годишните

Родителите на децата в предучилищна възраст ще плащат по-ниска такса за детска градина. Оказва се, че намалението ще е различно в отделните райони на страната, а размерът му се определя от общинските съвети.

В София от такса ще бъдат освободени около 2400 деца на 5 и 6 години. Това са деца сираци, с болни или учащи родители, както и такива с един настойник. За останалите в задължителна предучилищна възраст таксата ще бъде намалена с 10% (от 60 на 54 лв.). Това предвиждат промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги на Столичната община, приети днес от Столичния общински съвет. 

Промените се наложиха заради изискване на Закона за училищното и предучилищно образование, според което децата на 5 и 6 години трябва да ходят задължително на предучилищна, а обучението им е безплатно. 

Около седем категории деца, които досега са плащали 1/2 такса, или 30 лв., занапред се освобождават напълно от такса. Тук се включват децата на родители със 71% и над този процент намалена работоспосбност, деца пълни сираци, деца на родители, загинали в производствени аварии, природни бедствия или при изпълнение на служебния дълг, деца с медицинска експетиза 50 и над 50% намалени възможности за социална адаптация, деца с един родител, деца с родител, който е учащ или студент, както и второ, трето и следващи деца на многодетни семейства. 

Нови правила за прием в детските градини в София

Най-много точки ще получават родителите, които живеят в града повече от три години. Отделни точки ще има и за живеещите близо до съответната градина или ясла.

По-голям шанс за прием ще имат децата, чийто родители живеят над три години в столицата. Те ще получават 4 точки. Остават точките и за тези семейства, които живеят в района на детската градина или яслата. Новите критерии влизат в сила от март.

Първото класиране е на 14 май.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във