Банкеръ Daily

Общество и политика

Тагарев: Пари за превъоръжаване има, но нищо не се случва

Правителството вече три години заделя пари и парламентът ги гласува тези пари в Закона за бюджета - за превъоръжаване, но нищо не се случва. И в края на тази година вече ще имаме 900 млн. лева, които са гласувани от Народното събрание, стоят в Закона за бюджета, но никой не прави това, което е записано в закона. Това заяви проф. Тодор Тагарев, съпредседател на Атлантическия съвет на България, военен експерт и бивш министър на отбраната пред БНР. 

"Част от парите за превъоръжаване отиват в посока Русия за поддръжка на наличните бойни способности. Това е по-скоро против нашите интереси за сигурност и съюзни ангажименти в НАТО.  Министър Красимир Каракачанов каза през пролетта, че ако не тръгне нито един проект, ставам, сдавам и се уволнявам. До края на годината остават малко дни, следва да изпълни поетия ангажимент", заяви проф. Тагарев и уточни, че проектите за превъоръжаване на армията с месеци се бавят, без да е ясно защо.

"Няма как страната ни да стане по-стабилна, ако ние се държим в НАТО като чуждо тяло и не изпълняваме съюзните си задължения. Има решение на Министерския съвет от февруари тази година, което казва как ние година след година ще увеличаваме бюджета, за да стигнем до 2% през 2014 година. То се изпълнява на етап планиране, т.е. когато се планира бюджет, тези средства се залагат, но после не се използват. И армията продължава да стои със старо въоръжение и с несъвместими платформи със съюзниците ни от НАТО", каза още Тодор Тагарев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във