Банкеръ Daily

Общество и политика

СЗО препоръчва ремдесивир да не се прилага при хоспитализирани пациенти с COVID-19

Световната здравна организация препоръчва да не се прилага лечение с ремдесивир на хоспитализирани болни от COVID-19, защото този противовирусен медикамент не предотвратява риска от фатален край, нито от развитие на тежки форми на болестта, предаде "Франс прес".

"Антивирусният медикамент ремдесивир не се препоръчва за пациенти, приети в болница с COVID-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане", се казва в комюнике на СЗО.

Здравната организация заяви това, след като екип от експерти публикува своите заключения в медицинското списание Би Ем Джи. Експертите подчертават, че има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Разработен срещу ебола, този препарат е продаван от лабораторията „Гилиъд“ под търговското име “Веклури”. На 3 юли той стана първият медикамент срещу COVID-19, разрешен на европейския пазар.

Преди време СЗО заяви, че само кортикостероиди като дексаметазон и хидрокортизон са доказали своята ефикасност при лечение на тежки форми на коронавирусна инфекция, предаде ТАСС.

През октомври българското правителство отпусна над 2 млн. лева за купуването на 2593 флакона ремдесивир. Същия месец реши да даде още 24,3 млн. лева и държавата да се запаси с 30 000 флакона до март 2021 г.

Само преди два дни стана ясно, че правителството е обезпечило закупуването на още 17 280 флакона от медикамента.

"В името на здравето и живота на пациентите днес взехме още едно важно решение – с осигурените от правителството 14 000 000 лева ще се закупят още 17 280 флакона ремдесивир, който в комбинация с други медикаменти, спасява живота на тежкоболните българи с COVID-19. Всеки ден предприемаме необходимите действия, за да може нашите лекари да разполагат с всички лекарства, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус", заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Представители на здравните власти на няколко пъти подчертаха, че българските COVID пациенти понасят добре лекарството, а в изследването на Световната здравна организация има методологически пропуски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във