Банкеръ Daily

Общество и политика

СЗО България: Темата за затягането на мерките се политизира

Темата за затягането на мерките се политизира, част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване. Това заяви в доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса. Проблемът отнема човешки животи. Още от началото на пандемията се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са въз основата на научни доказателства, допълни Околийски.

По думите му в България специалистите са си позволявали мнения, които са диаметрално противоположни на научните изследвания.

"БЛС направи много категорична декларация, тя може да е леко закъсняла, но е много адекватна, защото в такъв момент, в който всички трябва да обединим сили. И на нас ни се искаше тази пандемия да приключи час по-скоро", заяви доцентът. 

Той оцени като адекватна комуникация връщането на редовните брифинги на оперативния щаб за борба с коронавируса у нас, за да могат хората да получат практическа информация.

Всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на Световната здравна организация (СЗО). Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз, заяви още Околийски.

По неговите думи първите партиди от ваксината трябва да бъдат насочени към най-уязвимите групи. 

„Това са, на първо място, здравните работници, защото те трябва да бъдат защитени. Също така хората с хронични заболявания и възрастните“, подчерта той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във