Банкеръ Daily

Общество и политика

Свързваният с „участие в сериозна корупция“  Андон Миталов не впечатлява с богатство

Андон Миталов (снимка от Нова ТВ)

Според официалните регистри набеденият за „участие в сериозна корупция“ съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов не може да се похвали с богатство. Същото се отнася и за цялото му семейство.

Любопитно е, че сред публикуваните официални декларации към инспектората на Висшия съдебен съвет, в тези на Миталов за последните три години всички графи за имуществено състояние са празни. Разбира се, те биха могли да бъдат такива, ако няма промяна от предишни години. От 1 януари 2017-а за съдии, прокурори и следователи, както и за председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главния прокурор, отпадна задължението да подават в Сметната палата декларации и уведомления по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Те бяха задължени да подават декларации за имущество и интереси, както и за промяна в декларираните обстоятелства в частта за интересите, пред Инспектората към Висшия съдебен съвет. Ето защо е някак странно срещу името на Миталов да липсва т. нар. входяща декларация.

Дори и да няма имоти, съдията може  да има банкова сметка, или поне такава, по която да получава магистратската си заплата. Но както графите за имотите му, така и тези за доходите му са празни.

„Банкеръ“ успя да се запознае с имотните партиди на всички членове на семейството на Миталов, но и те не се оказаха кой знае колко пълни. Единствените регистрирани имоти на името на магистрата са придобитият на 5 октомври 2004 г. от Министерството на отбраната апартамент в столичния кв.“Лозенец" от 126.840 кв.м. И закупеният от съпругата му Корнелия около месец по-късно от частно лице съседен апартамент в същата сграда, който е с площ от 68.210 кв.метра.

Данни за придобити имоти на името на дъщеря му Гергана, сина му Александър и майка му Звезда не съществуват в имотния регистър на столицата. Колкото до съпруга на дъщеря му Гергана – Майер Йосиф Герон, в неговата имотна партида са отбелязани два апартамента, закупени през 2007-а – единия от 102 кв.м  и втория от 72.725 кв.метра.

През 2013-а Герон купува и идеални части от имот.

При това положение е интересно как са се облагодетелствали съдията и неговото семейство от "сериозната корупция", с която го свързват?

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във