Банкеръ Daily

Общество и политика

Свръхведомство с 1 млрд. лв. няма да реши проблемите във водния сектор, категоричен е икономист

Създаването на едно свръхведомство с 1 милиард лева няма да реши проблемите във водния сектор .Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев в коментар на инициативата на правителството за създаване на национален ВиК холдинг.

"Когато 30 години оставиш всичко на самотек и го даваш в ръцете на концесионери или на някой друг, който просто да оправдава някакви разходи, се озоваваме в 2020-а година в България, където проблемът с водата и въздуха, както и с трудовите ресурси, в момента се оказва неуправляем", добави той.

По думите му водопроводната ни мрежа много малко е разширена след 90-а година. "Другото - язовирите, които са почти 500 в България в момента, в огромната им част са построени до 90-а година. Те са остарели и изискват реновиране и поддръжка", каза още икономистът.

Проф. Дуранкев обясни, че над 20 европейски държави правят ежегодни, както и 5- или 20-годишни баланси на обществените и природните ресурси, които трябва да се управляват по-добре. "Природните ресурси са обществена собственост и тя не подлежи на приватизиране", категоричен беше той и посочи, че България трябва да започне да прави баланси на водите и горите. Според него държавата трябва да се върне в управлението на тези ресурси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във