Банкеръ Daily

Общество и политика

Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа, смята Илияна Йотова

Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа. В Лисабонския договор има текстове, които излишно регулират определени сфери от живота на европейците. Същевременно твърде хлабави са или изобщо липсват текстове, които да регулират сфери като здравеопазване, социална политика, сигурност.“ Тази теза изрази вицепрезидентът Илияна Йотова пред студенти в Нов български университет. 

"Европейският съюз се намира в ситуацията минути преди земетресение, когато се чува особен тътен. Големият въпрос е какво предстои – статуквото ще се промени от смели хора визионери или процесите ще бъдат оставени на инерцията. В навечерието на европейските избори е изключително важно да се водят дискусии в обществото по тези проблеми. Промяната в ЕС е необходимост, а не заплаха. Важно е от кого и как ще се извърши тя“, посочи Йотова. 

Вицепрезидентът смята, че е отминало времето на т.нар. „йес“ политика и България не трябва да чака някой друг да решава вместо нея. Йотова посочи основните предизвикателства пред Европейския съюз, едно от които е неяснотата около напускането на Великобритания.

„Продължаващата агония по Брекзит забавя приемането на Многогодишната финансова рамка на ЕС и спъва страните членки да определят своите приоритети. Безпомощна е политиката на ЕС по мигрантската криза, а предприетите мерки за справяне са неработещи и вредни. Решаването на тази криза европейските институции, поради липсата на кураж, оставиха за следващия мандат. В интерес на България като държава по външната граница на ЕС е да се промени Дъблинският регламент. Трябва да имаме синхронизирана позиция с другите държави по външните граници на съюза“, убедена е Илияна Йотова.

По въпроса с общата отбрана вицепрезидентът посочи, че липсва ясна национална позиция на България как ще участва в тази политика. Илияна Йотова посочи опасността от създаването на втори Шенген – този път в областта на отбраната. Според нея са необходими реформи на европейските институции, начина, по който те работят и как се избират еврокомисарите.

„Не може да се търси ресор за човека, а не точният човек с неговите компетенции за този ресор“, заяви Илияна Йотова и определи като изключително слаби последните два мандата на Европейската комисия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във