Банкеръ Weekly

Общество и политика

СВОБОДНИЯТ ПАЗАР ОСТАВА НЕИЗПОЛЗВАНА ВЪЗМОЖНОСТ

Свободната търговия и през миналата седмица се отчете само с две сделки за дружество, чийто капитал бе недостатъчен, за да се класира за блоковата търговия. Капиталът на Екотермика - Бургас, се състои от 1999 акции, с една по-малко от изискваните за блокова сделка. Предприятието произвежда и проектира слънчеви и отоплителни инсталации и след двете сделки за по 586 акции всяка вероятно контролът се е концентрирал в едни ръце.


Що се отнася до блоковата търговия, най-впечатляваща отново бе сделка за малък пакет - 1 300 178 000 лв., от Булгартабак холдинг. В случая очевидно става въпрос за перспективна портфейлна инвестиция, защото според стратегията за приватизация на холдинга контролът ще остане в ръцете на държавата.


Другите по-значими транзакции бяха двете сделки за пакети от ЗМК - Никопол. Предприятието се занимава с производство на хартия и картонени опаковки и е едно от най-големите в този бранш.


Продължиха блоковите сделки и с акции наГама кабел, но през изминалата седмица те отбелязаха спад с около 1000 лв., докато преди това се търгуваха за 23 518 лева.


Институционален инвеститор явно събира акциите на сливенското предприятие Машлекпром. При направени три блокови сделки първата бе на цена 910 лв. за акция, а следващите две за по 590 лева.


Три сделки имаше и за бургаското предприятие за мляко и млечни продукти - Булгарикум. Почти 25% от неговите акции са сменили своя собственик, като отново се наблюдаваше разлика в цените - две от транзакциите са на цена от 1720 лв., а третата на 2740 лева.


Седмицата може да се определи и като активна, имайки предвид 30-те блокови сделки, но цените продължават да са замръзнали. Причината е, че участниците очакват отпадането на винкулираността на акциите и промените в Закона за ценните книжа. Най-вероятно те ще се обсъждат от парламента през януари. В настъпилото привидно безвремие се заговори и за надценяване на акциите. Според брокери раздвижване на пазара може да се очаква едва в началото на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във