Банкеръ Daily

Общество и политика

Свободният артистичен съюз към Борисов: А цялото съсловие?

В събота (6 март) Бойко Борисов продължи с предизборните подаръци. Този път обеща на изпълнителите Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, че около 1000 музиканти ще получат по 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) заради пандемията, в която музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби.

Обеща и нещо по-дългосрочно - че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа, като това ще бъде заложено за изпълнение при следващия управленски мандат. Засегна и темата за регистър на изпълнителите от музикалния бранш, посочвайки, че това било задача, която трябвало да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

По повод на последното от БАНКЕРЪ потърсихме мнението на Димитър Бакалов, представител на Свободния артистичен съюз (САС). Той коментира, че от началото на пандемията от САС са водили множество разговори с Министерството на културата за изготвянето на подобен регистър, но тъй като оттам не предприели никакви действия, от Съюза са направили сайт, където всеки свободен артист може да попълни формуляр и да се регистрира.

Освен това от САС, които още от създаването си настояват за справедливо разпределяне на помощите за пандемията, разпространиха специално становище по повод предизборните подаръци на премиера и министрите му: 

Дами и Господа управляващи,

Ние от САС разбрахме от медиите, че държавата, в лицето на Министерски съвет и Министерство на културата, след емоционално писмо, публикувано в социалните мрежи, е намерила средства, чрез които да окаже финансова помощ на част от свободните артисти, изявяващи се в областта на популярната музика.Като адмирираме това решение, ние смятаме за свой дълг да попитаме:


Кое е законовото основание, на базата на което се прави това?


Свободните артисти в България не са в никакъв регистър. По наши данни обаче те са в пъти над 1000 човека. След като е намерено законово основание да се подкрепят свободни артисти в ситуацията на пандемия, в която не могат да упражняват професиите си, защо в момента една голяма част от тях остава извън полезрението на държавата?


Понятието “свободен артист” не изключва актьори, писатели, поети, музиканти в най-различни жанрове, включително такива, изпълняващи класическа и симфонична музика, изпълнители, танцуващи артисти, текстописци, композитори, художници, фотографи, сценографи и т.н. В този смисъл бихме искали да знаем какви са принципите, които определят раздаването на помощи само и единствено към едни, а не към всички? Не следва ли просто да има принцип и стратегия, която да е приложима към съсловието като общност?


Като следствие от зададените въпроси неизменно идва и нуждата да се намери решение и на големия проблем - кога ще има държавна политика и закон за защита на културата и творците, особено при форсмажорни обстоятелства, когато по независещи от самите творци причини те са възпрепятствани да работят?


САС по никакъв начин не оспорва отпуснатата от правителството помощ към нашите колеги музиканти. Фокусът на нашето писмо е да се обърне внимание на цялото съсловие и да се обезпечи оцеляването на българската култура и нейните създатели и носители в цялост.

САС съществува само от два месеца. Нашите членове са публично известни и могат да бъдат лесно разпознати и видени на официалната ни страница. Те също се надяват да получат Вашето уверение и конкретни действия, гарантиращи оцеляването на българските свободни артисти. Защото много от тези хора на духа в момента са оставени на произвола на съдбата и не разполагат с никакви средства да работят, да живеят и да издържат семействата си.

Като съюз, представляващ една немалка част от свободните артисти на България, ние от САС настояваме за бърз, ясен и категоричен отговор и конкретни действия за спасяването на българската култура и нейните носители и създатели от Ваша страна!

Facebook logo
Бъдете с нас и във