Банкеръ Daily

Общество и политика

Свиленски: Няма как да стане кабинет с осем партии в парламента

Държавата има нужда от парламент и правителство, но това няма как да се случи, ако има осем или десет партии. Това заяви пред NOVA кандидат-депутатът от БСП Георги Свиленски. "Призовавам българските граждани да гласуват за политически сили, които могат да сформират кабинет. Хората да решат какъв да бъде кабинетът – дали да е на ГЕРБ, или такъв със социална насоченост, какъвто беше нашият", каза той. "В тази кампания се наслушахме на много предложения – всички са загрижени за доходите, за сигурността. Факт е, че в парламента ще има шест-седем партии, които ще трябва да могат да си говорят. С ГЕРБ и ДПС няма да направим правителство", изтъкна Свиленски. Той отхвърли възможността и за коалиция с ИТН, "Възраждане" и "Български възход". "Разчитаме българските граждани да ни дадат такава подкрепа, че да няма кой да ни извива ръцете. Ще положим усилия да има кабинет", посочи кандидат-депутатът.

Социалистът отказа да отговори дали БСП ще признае референдумите в Украйна. "Позицията ще е преди изборите. Не мислете, че бягаме от темата и БСП няма да има позиция. Но нека да говоря от името на партията", отбеляза Свиленски.

Според левицата санкциите срещу Русия не работят. "Газпром” за един месец увеличи печалбата си с 40 милиарда. 8 милиарда отиват директно в Кремъл като дивидент. Наказаната страна получава 40 милиарда, а тези, които я наказват – Европа, ще се къпем един път в седмицата. Санкциите не са път към мира. Ние казваме да се спрат всички военни действия и да се преговаря", подчерта политикът.

На въпрос това дали България би трябвало да дава убежище на руснаци, които искат да избягат от мобилизация, кандидат-депутатът отговори, че това е вътрешнополитически въпрос на Русия и страната ни не трябва да се меси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във