Банкеръ Daily

Общество и политика

Свидетелство за съдимост вече може да се заяви и през мобилния телефон

От днес заявяването и получаването на електронно свидетелство за съдимост ще може да се прави и чрез облачен квалифициран електронен подпис (КЕП), съобщи Министерството на правосъдието.

От услугата, която е валидна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, могат да се ползват всички български граждани, които не са осъждани и са родени на територията на страната, без значение в коя точка на света се намират.

Издаваните електронните свидетелства за съдимост са предназначени да послужат пред всяка институция или фирма и са на български и на английски език, с цел улеснение при използване им в чужбина. 

Заявяване за издаване на облачен електронен подпис може да се направи при доставчик на удостоверителни услуги у нас, посочват от министерството.

Друг начин да се заяви и получи свидетелство за съдимост е чрез мобилно приложение чрез отдалечени и квалифицирани е-идентификация и е-подпис на българската компания Evrotrust Technologies. Целта е по бързо и удобно да се получи административна услуга, което би спестило време и средства, като ще осигури безопасна среда в условията на COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във