Банкеръ Daily

Румен Радев:

Свидетели сме на безпрецедентна демографска динамика

Президентът Румен Радев се срещна със заместник генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем, 30 ноември 2021 г.

Демографските промени, глобализацията, цифровизацията и бързото технологично развитие са ядрото на нова реалност, посочи президентът Румен Радев при откриването на международна конференция по демографската устойчивост тази сутрин. 

„Днес сме свидетели на безпрецедентна глобална демографска динамика и много страни в Европа и Централна Азия, включително България, се сблъскват с предизвикателствата на застаряването на обществото. Този факт оказва силно влияние върху основни системи на обществото - икономиката, образованието, здравеопазването и социалната защита. Независимо от тези неблагоприятна тенденция ние сме задължени да превърнем предизвикателствата в нови възможности. Необходима е ясна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения“, каза президентът.   

Конференцията дава възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

В нея участва и заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

Вчера при разговора си със заместник генералния секретар на ООН Наталия Канем президентът подчерта, че последователните социално-икономически политики са важни за преодоляване на демографската криза.

„Всички виждаме необходимостта от всеобхватна и дългосрочна стратегия по демографските въпроси.  България съзнава дълбоко необходимостта от инвестиции в човешкия капитал за посрещане на демографските предизвикателства пред нас и особено за създаване на благоприятна среда за децата, жените, младите хора, хората с увреждания и всички уязвими социални групи, така че да постигнем стабилност и просперитет в нашето развитие“, посочи още държавният глава Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във