Банкеръ Daily

Екатерина Захариева:

Светът говори за българския модел за управление на кризата

"Със сигурност сме доста по-добре подготвени и вече говорим за възстановяване, а светът говори за българския модел за управление на кризата... Балансът, който българското правителство намира между това да има мерки - да опазва живота на хората, но също така да запази работните места и икономиката." Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"В момента можем да се ваксинираме, има много ясен протокол за лечение с различни препарати. Европейският съюз и европейските лидери успяха да се разберат за бюджета и за ясния план за възстановяване. България беше една от първите страни, която предостави плана за възстановяване, за оценка на Еврокомисията", каза Захариева пред БНТ.

По думите ѝ, кризата е показала, че няма държава в света, която сама да може да преодолее тази пандемия. "Безпрецедентни възможности се откриват пред държавите - това да модернизираме нашите икономики, да подпомогнем малките и средни предприятия", посочи вицепремиерът.

Подготовката за изборите в чужбина е започнала отдавна заради мерките и ограниченията около пандемията. За тези избори ще бъдат открити повече секции в други държави отколкото досега, увери министърът.

Захариева е благодарна, че отново ѝ е гласувано доверие и оглавява листата на ГЕРБ в Пазарджик. Тя допълни, че в листите ще има много познати, но и нови лица. "Листата в Пазарджик е доста балансирана, това е една от големите области по територия - имаме 12 общини, т.е. търсили сме и регионалния баланс, да има представител на общините в листата. Имам е и сравнително добър баланс между мъже и жени - 8 са дамите, 10 са мъжете - имаме юристи, имаме икономисти, имаме спортисти", уточни тя.

Вицепремиерът сята, че от ГЕРБ винаги са обещавали реалистични неща, които могат да изпълнени в един мандат: "При отчетите се вижда, че не само сме изпълнили, а и някои неща сме преизпълнили. Знаете, че топ приоритетът беше образованието, виждате резултатите в образованието, оценките на обществото за това, което направихме в образованието. Ние искаме да се надграждаме, да подобряваме там, където имаме какво още да подобрим."

Външният министър отбеляза, че страната се намира в поредна криза, а ГЕРБ са управлявали по време на 3 кризи. Според нея, от управляващата партия били показали, че могат да се справят перфектно в условията на криза - не само овладявали кризата, но и надграждали, излизали по-силни.

"ЕС вече говори за обща здравна политика или политики в тази сфера. Приетият план за възстановяване открива безпрецедентни възможности пред държавите членки, за да модернизират своята икономика. За нас това ще доведе до ръст на годишна база 3,5-3,8%", поясни Захариева. 

По повод отношенията ни с Република Северна Македония, министърът припомни, че България има последователна политика, която е одобрена от парламента и всички политически партии още през 2019 г. А причината за липса на напредък от страна на Скопие по пътя към членство в ЕС се корени в неизпълнението на Договора от 2017 г. След приемането на Северна Македония в НАТО през 2019 г. Скопие бави неговото изпълнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във