Банкеръ Daily

Общество и политика

Световноизвестен художник, обявил тялото за химера, за пръв път в България

STELARC по време на един от пърформансите си.

В рамките на откриващия се утре – 22 октомври, от 19.00 часа в „Гьоте-институт“ – международен фестивал за дигитални изкуства Da Fest българската публика за първи път ще има възможността да чуе и види световноизвестния художник STELARC.

Истинското му име е Стелиос Аркадиоу. Роден е в Лимасол през 1946 г., но израства в австралийския град Мелбърн. До 2007 г. работи като водещ изследовател в катедрата за изследвания в сферата на дигиталните изкуства и пърформанса в английския университет „Нотингам Трент“. Известен е с това, че в пърформансите си използва най-новите биотехнологии, роботика и дигитални медии. През 2007 г. той си имплантира трето ухо на лявата ръка. Дългогодишната му сътрудничка - австралийската художничка Нина Селарс, заснема манипулацията като част от пърформанс, който е рецензиран от престижното научно списание British Medical Journal.

Лекцията, която STELARC ще изнесе, носи дългото заглавие: „Излишък, екструзия и безразличие: от физическа към фантомна плът“.

Не са много феновете на дигиталното изкуство, които знаят какво точно означава "екструзия" - производствен процес, при който получените материали се стапят и смесват, за да се получи нов изходен продукт. Този процес се използва за получаването на термопластични материали. А STELARC най-вероятно ще въведе слушателите си в този непознат свят, тъй като изповядва веруюто, че "тялото е съвременна химера от месо, метал и код; то все повече се колебае между физическата си форма и онлайн фантома си; преминава от наномащаби към виртуални пространства и все повече функционира като фантомна плът. В онлайн пространството главите могат електронно да се ампутират, а ръцете да се „вържат“ за машини. Не на последно място тялото може да стане портал за човек от друго място“.

Освен лекцията, STELARC ще представи и свой пърформанс.

През следващите дни от фестивала, който ще продължи до 26 октомври, ще могат да бъда посетени лекциите и пърформансите и на други художници като Мива Матрейк, Джеймс Огър, Ана Васоф и Герхард Функ.

От българска страна ще участват Правдолюб Иванов, който е член-основател на Института за съвременно изкуство - София, Илияна Кънчева, която работи в сферата на театъра, експерименталната фотография, видеото и интерактивните инсталации, както и Михаела Лакова, живееща в Ротердам, където изследва следите от данни след изтриване и тяхното канализиране в различни творби на изкуството.

На 25 октомври (петък), зрителите ще могат да участват в своеобразни арт работилници. Сесиите са две - от 10.00 до 12.00 часа и от 15.00 до 17.00 часа. По време на тях британските художници Грант Смит и Макс Смит ще научат зрителите как се изработват предни стъкла със синтетична кожа; как се запояват евтини висококачествени микрофони с капсули Primo EM272 и как се работи с Raspberry Pi.

Според предварителната програма, участниците в „работилниците“ ще могат да се "вържат" към отворената микрофонна мрежа, поддържана от „Локус Сонус“ в AMU Aix-Marseille, и да участват в дългосрочния екологичен радиопроект Reveil. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във