Банкеръ Daily

Общество и политика

Светослав Малинов: Независимо дали ще спечели изборите, ГЕРБ няма да управлява

Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите, или не, партията няма да управлява и лидерът ѝ няма да бъде повече премиер. Прогнозата е на доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология” във Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия.

„В европейската политика редовно първата политическа сила отива в опозиция, защото не може да състави правителство. В този смисъл символното значение на победа на изборите никой не може да го отрече, но ако нямаш партньори, отиваш в опозиция, все едно си загубил изборите. Бързият поглед към данните в момента е, че има промени, които тепърва ще се развиват. Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите или не, няма да управлява и лидерът на ГЕРБ няма да бъде повече премиер, дори да бъде сменен този лидер преди предсрочните избори“, категоричен е политологът.  

„Не сме толкова неопитни вече ние, българските граждани, че да не знаем какво следва, когато има протести на улицата и толкова непопулярен парламент“, каза Малинов пред БНР. По думите му кризата вече има много по-големи размери, отколкото преди два месеца, когато избухна взрив на възмущение от конкретни събития.

Огромно мнозинство от гражданите смята, че този парламент е напълно изчерпан и трябва да се отиде на предсрочни избори и това се вижда по изключително ниското доверие, заяви политологът, според когото опозицията ще продължи да проваля кворума в Народното събрание, а поддържането му ще зависи само от дисциплината на управляващите.

"Правителството е в режим на оцеляване", категоричен е Светослав Малинов.

„Има ресурс да оцелее, но когато едно правителство, особено в тежка ситуация за страната ни и международна сложна ситуация, режимът на оцеляване е пагубен за гражданите. В момента не можем да си позволим правителство в режим на оцеляване“, посочи той.

Логиката отвъд протестите и партийната логика според Малинов е да се отиде на предсрочни избори, защото в момента „нестабилността на държавата фактически се прехвърля като отговорност на ГЕРБ, а не на протестиращите“. В това доц. Малинов вижда част от голямата промяна в сравнение със ситуацията отпреди два месеца.

Отношението към Борисов и партия ГЕРБ на европейско ниво е променено и това вече не може да се скрие, посочи още Светослав Малинов. Според него „определени неща не можеха да бъдат разбрани на по-ранен етап“.

„В момента не можем да очакваме Европейският съюз да решава наш проблем, свързан с предсрочни избори и оставка на правителството – това е обидно за нас, но можем да сме сигурни, че илюзии няма никой“, каза той.

Ние имахме възможност да сменим това правителство или да сменим партията ГЕРБ, да я изпратим в опозиция – не го направихме и в този смисъл единствено ние чрез избори можем да променим нещата“, подчерта политологът.

Трябва да знаем какво можем да очакваме като европейска реакция, за да не очакваме „фалшиви неща и да не се разочароваме“, изтъкна бившият евродепутат.

„Няма да бъдат намалени европейски фондове, няма да бъдат изричани слова срещу българско правителство, освен ако то не нарушава законността и не прави неща, които са абсолютно недопустими. /…/ Ако нещо зависеше отвън, ние щяхме вече да имаме напълно завършена съдебна реформа. След всичките тия години, след всичките тия критични доклади, всичко опира до политическата воля в България. Нея я няма и Европейският съюз просто вдига рамене. Може на някои да им се струва, че Европейският съюз е много силен, много централизиран, но всички знаем, че това не е така и от основно значение за качеството на нашия живот е българското правителство, а не европейската бюрокрация“, коментира Светослав Малинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във