Банкеръ Daily

Общество и политика

Светослав Костов е сред кандидатите за нов директор на БНР

Отстраненият през 2019 г. генерален директор на БНР Светослав Костов отново се е кандидатирал за поста. На 16 септември приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на нов генерален директор на Националното радио. Останалите кандидати са Милен Митев, Жени Гаджалова, Митко Димитров и Иво Тодоров. До избора на нов генерален директор на БНР се стигна след като Андон Балтаков подаде оставка през август.

Няколко поредни събития, случили се през септември 2019 г., станаха причина Светослав Костов да изгуби работата си по-малко от 3 месеца след назначаването му. Първо дългогодишният съдебен репортер в БНР Силвия Великова беше свалена от ефир, а ресорът ѝ беше отнет. На следващия ден за пръв път в историята си програма "Хоризонт" спря излъчването си в цялата страна за повече от пет часа. Това доведе до няколко протеста, създаване на анкетна парламентарна комисия, а в крайна сметка и до уволнението на Костов от страна на Съвета за електронни медии, което той обжалва. 

През ноември миналата година Върховният административен съд върна делото за предсрочното освобождаване Костов на първа инстанция. Според върховните съдии в решението на Административен съд - София-област, с което беше потвърдено освобождаването му от Съвета за електронни медии (СЕМ), са допуснати съществени нарушения. От ВАС приемат, че в мотивите на Софийския административен съд липсват факти и правни изводи за законосъобразността на акта, с който беше уволнен Костов. А първоинстанционният съд не е обсъдил и анализирал доводите на жалбоподателя, както и че решението не отговаря на процесуалните правила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във