Банкеръ Weekly

Общество и политика

Светло бъдеще пред Меркел

Ангела Меркел беше преизбрана за председател на Християндемократическия съюз (ХДС) с невиждано мнозинство в останалите държави от икономически нестабилния Европейски съюз. Деветдесет и осем процента от делегатите на конгреса на управляващата консервативна партия в Германия и дадоха силен мандат да продължи политиката за превъзмогване на европейската дългова криза и да поведе формацията в националните избори през 2013-а. Меркел е начело на ХДС от 2000 г., а от 2005-а управлява най-голямата европейска икономика като първата жена канцлер на Федералната република.


В интерес на истината, преизбирането на Меркел не подлежеше на съмнение. Единствената въпросителна на конгреса бе дали ще постигне същия добър резултат като през 2010-а, когато получи малко над деветдесет процента от гласовете. И тя не само подобри собствения си рекорд, но и остана единствен кандидат за лидерския пост на ХДС.


Резултатът от гласуването се следеше внимателно от медиите и поради факта, че партийният конгрес на практика поставя началото на кампанията за парламентарните избори, които би трябвало да се проведат на 22 септември догодина. Популярността на Ангела Меркел днес е най-високата от седем години насам. Вече е ясен и нейният основен конкурент. На своя партиен конгрес германските социалдемократи посочиха официално своя кандидат - бившия министър на финансите Пеер Щайнбрюк.


Отличните предстартови позиции на Меркел все пак не й дават усещане за непобедимост. И германският канцлер опитва някои ходове, с които да затвърди почти сигурната си победа и спечелването на трети пореден мандат през 2013-а. Тя открито изрази готовност да се коалира с основните опозиционни сили - социалдемократите и Зелените,ако след вота нейните християндемократи не могат да управляват със сегашните си партньори - либералите. Проучванията на общественото мнение също загатват за подобен сценарий. Сондаж на института Емнид сочи, че ХДС ще спечели предстоящите избори с 38% (заедно с Християнсоциалния съюз (ХСС ) в провинция Бавария). По-малкият партньор от управляващата коалиция - Свободната демократическа партия - либерали (СвДП-Л), обаче ще получи едва четири на сто и ще остане под прага от 5% за влизане в парламента. Според същото проучването за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще гласуват 28% от избирателите, а за Съюз 90/Зелени - 14 на сто. Това означава, че двете основни опозиционни сили също няма да могат да формират заедно правителство.


В интервю за в. Билд ам зонтаг Меркел призна, че предпочита да продължи да управлява заедно със СвДП-Л. В същото време тя отбеляза, че ще загуби целия си авторитет, ако каже, че няма да преговаря с ГСДП, с която Християндемократическият съюз бе в голяма коалиция в периода 2005-2009 -а. Федералният канцлер заяви, че и отношенията на християндемократите със Зелените са се нормализирали. Екологичната партия също се отваря за евентуална коалиция с ХДС, който дълго време бе неин заклет политически противник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във