Банкеръ Daily

Общество и политика

Светлина в тунела за вложителите в КТБ

Изплащането на гарантираните влогове на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) е трябвало да стане в петдневен срок след затварянето на банката, предвиден в европейската директива 94/19. Вложителите могат да съдят държавата за вредите, които са претърпели от факта, че получиха парите си с шестмесечно закъснение. Неправилното прилагане на директивата е достатъчно съществено нарушение на правото на Европейския съюз, за да се ангажира отговорността на страната членка. А що се отнася до въпроса по какъв ред и пред кой съд трябва да се водят такива дела - държавата има задължение да направи това достатъчно ясно за гражданите си, за да могат те да упражнят правата си.

Това с две думи е най-важното от заключението на генералния адвокат Дж.Кокот, внесено пред съда в Люксембург. Заключението е изготвено по дело, образувано по осем въпроса, поставени от Административния съд-Варна. Дали съдът на Евросъюза ще възприеме въпросното заключение ще стане ясно тепърва, но е много вероятно това да се случи.

Конкретният казус, по който са отправени въпросите, е свързан с един от многобройните вложители в КТБ, които получиха гарантираните от закона до 196 000 лв. със закъснение от 6 месеца. Човекът иска около 2000 евро обезщетение.

Решението на съда на ЕС касае засяга вложители в КТБ, които от 2014 г. насам се опитват да получат обезщетение заради вредите, които са претърпели от късното изплащане на гарантираните си влогове. Съдилищата ги разиграваха, защото не можеха да се разберат кой съд и по кой закон трябва да гледа делата им. След образуването на делото пред Европейския съд в Люксембург голяма част от делата, които вложителите бяха завели, пък бяха блокирани - за да се изчака решението на европейските магистрати. Така е и до днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във