Банкеръ Weekly

Общество и политика

Светкавични промени в ДАНС

Новото мнозинство в Народното събрание прие в петък (31 май) на първо четене промени в Закона за Държавна агенция Национална сигурност(ДАНС), с които Главна дирекция Борба с организираната престъпност се влива в агенцията, а шефът й вече ще се избира от парламента по предложение на Министерския съвет. Очаквано загласуваха 114 депутати от БСП, ДПС и Атака, а противбяха 83народни представители от ГЕРБ.


На практика функциите и структурата на Главна дирекция Борба с организираната престъпност се прехвърлят от МВР към ДАНС, като агенцията става правоприемник на всички нейни активи и пасиви, включително и на целия й състав.


Друга важна промяна е възстановяването на правомощията на органите на ДАНС да извършват разследвания в пълния обем на тази дейност по смисъла на Наказателнопроцесуалния кодекс. Председателят на ДАНС ще определя със заповед разследващите агенти по смисъла на нова разпоредба в НПК. Регламентират се и действията по извършване на задържане и на обиск на лица.


Представителите на опозицията от ГЕРБ Веселин Вучков и Димитър Лазаров разкритикуваха проектозакона. Според Вучков реализирането му ще доведе до създаването на второ МВР. Лазаров пък посочи заложеното в проекта противоречие агенти да извършват разследвания, без това да е регламентирано от НПК. За тази цел е създадена ролята на разследващия полицай, митническия служител и следователите, заяви той. Лазаров изтъкна и дублирането на функциите на ДАНС, митници, полиция и следствие по разследване на новите задачи, вменени вече и на агенцията.


МВР ще направи всичко, което е необходимо, промяната да не доведе до сериозни сътресения в ГДБОП и в останалите структури на МВР, каза преди вота министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Един от основните въпроси, който трябва да получи отговор, е дали може да направим такива промени в модела за организацията и действието на системата, които да спомогнат за това по-ефективно да защитим националната сигурност, да осъществим по-ефективна охрана на обществения ред. Няма универсален модел, който да е използван в света и да гарантира, че ще има успех. Много важно е как е организирана дейността. Няма да има нищо драматично, нещата могат да бъдат реализирани, отбеляза Йовчев. Той допълни, че организираната престъпност е свързана с корупция. ДАНС изпълнява задачи по противодействие на корупцията във висшите етажи на властта и е възможно да се постигне добър ефект. Министърът обеща също така, че няма да се получи загуба на ефективност при сливането на ГДБОП и ДАНС.


След гласуването на проекта Христо Бисеров от ДПС побърза да предложи да се съкрати срокът за гледането му между първо и второ четене. Бисеров поиска три дни между двете четения, след което мнозинството прие предложението му със 106 гласа за. Така законопроектът със сигурност ще се превърне в първия приет законодателен акт на новото народно представителство.


Междувременно в четвъртък (30 май) кабинетът Орешарски предложи след оставката на шефа на агенцията Константин Казаков постът му временно да се поеме от Владимир Писанчев. Той ще остане в историята със скандалната разработка за наблюдение и подслушване на журналисти Галерия, за чийто старт Писанчев положи подписа си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във