Банкеръ Daily

Общество и политика

Светият синод предлага православието да е избираем предмет във всички училища

От новата учебна година повече ученици да изучават религия като избираем предмет е сред исканията на Светия синод на Българската православна църква. 

В обръщение към кметовете, директорите на училищата и детските градини, и родителите, ръководителят на Културно-просветния отдел към синода, Ловчанският митрополит Гавриил, обявява, че обучението по религия – християнство-православие е незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне с живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност. 

От обръщението става ясно, че през настоящата 2020 г. Светият синод успешно е завършил написването на своите учебници по религия - християнство-православие за учениците от 1 до 5 клас и продължава работата си по учебниците от 6 до 12 клас. Съвсем скоро предстои финалното им одобрение от министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020/2021 година.

"С новите си учебници Светият синод подкрепя българските родители и учители в техните високоотговорни задължения да възпитават и образоват младото поколение в непреходните християнски ценности", се казва още в обръщението.

Чрез цитирани текстове от Закона за предучилищното и училищно образование и Наредба № 5 от 3 юни 2016 г. за предучилищното образование, от Културно-просветния отдел към синода призовават да се насърчава религиозното възпитание на българското дете. Според тях то трябва да започне още в детската градина и след това да продължи в училище. 

"Всички родители желаят децата им не само да усвояват добре хуманитарните или точните науки, наред с чуждите езици и спорта, но и да бъдат добри и уравновесени. За тази цел е необходимо подрастващите да се подготвят морално и ценностно за живота, да бъдат духовно и нравствено издигнати. С учебния предмет религия - християнство-православие, това може да се постигне много успешно, както личи от големия и убедителен опит в досегашната практика", подчертават от Българската православна църква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във