Банкеръ Daily

Общество и политика

Светият Синод предлага канонизация на епископ Константин Преславски

Светият синод на Българската православна църква е взел решение да свика комисия, която да направи постъпки за канонизацията на епископ Константин Преславски, български книжовник и патрон на Шуменския университет. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който освети нов кабинет по богословие и археология в Шуменския университет, предаде БНР.

Митрополит Йоан откри международна научна конференция, посветена на 25-годишнината на специалност Теология във висшето учебно заведение. Приветствия поднесоха теолози от Софийския, Великотърновския и Пловдивския университет.

Константин епископ Преславски (9 век-10 век) е старобългарски писател и църковен деец, представител на Преславската книжовна школа. Той е една от най-значителните фигури в историята на старобългарската духовна култура.

Константин Преславски е един от основоположниците на старобългарската химнична поезия. Най-значимото негово произведение е проповеднически сборник „Учителното евангелие“, едно от връхните постижения от Златния век на българската литература, написано през 893–894 г. — неделно тълковно евангелие, състоящо се от 51 беседи, взети от византийски сборник. Учителното Евангелие е снабдено с две предисловия — стихотворна молитва, известна като „Азбучна молитва“ и прозаическа част.Също и „Църковно сказание“, „Историкии“  и др. части. Съчинението съдържа беседи за различни църковни празници. Въпреки компилативния си характер, Учителното евангелие има голяма стойност като първият систематичен проповеднически труд на славянски език. През 894 съставя първия славянски летописен труд — „Историкии“. През 906 г., по нареждане на Симеон, Константин Преславски превежда „Четири слова против арианите“ от Атанасий Александрийски. Автор е на църковна служба в чест на св. Методий, в която е показана борбата на неговия учител против триезичната догма.

На Константин Преславски се приписва и стихотворението „Проглас към Евангелието“, което по съдържание и композиция е близо до „Азбучната молитва“ и в което се отхвърля преклонението пред чуждия език и се ратува за издигане на родната реч като най-значително средство за развитието на българската култура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във