Банкеръ Daily

Общество и политика

Светият Синод няма да променя богослуженията за Великден заради коронавируса

Програмата на празничните богослужения по случай празника Възкресение Христово остава непроменена. Това заяви пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил във връзка с разпространението на новия коронавирус. Той допълни, че от Светия Синод не планират затягане на мерките за посещение на православните храмове в страната.

"Специално за Богослужението за Света литургия смятам, че не трябва да има някаква пречка, тъй като от това няма да дойде разпространението на никаква епидемия. А други събирания трябва да се избягват, да. По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. Те са прекратявали своето действие", обясни владиката.

Митрополит Гавриил заяви още, че опасността от вируса не налага промяна в богослужебния живот на църквата. Коментарът му е по повод причастяването на християните по време на Великия пост.

"Специално затова, че се причестяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. Затова говори историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причестявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо", убеден е дядо Гавриил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във