Банкеръ Weekly

Общество и политика

СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ ЩЕ КРАСИ НОВИЯ 1 ЛЕВ

Уточнени са българите, чиито ликове ще красят новите банкноти, които ще бъдат пуснати в обращение от средата на 1999 година. Това са св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски, художникът Иван Милев, Пенчо Славейков, Петър Берон и Стефан Стамболов. Техните образи ще бъдат изписани на банкнотите от 1, 2, 5, 10, 50 и 100 лева. Все още няма окончателно решение чий образ върху коя банкнота ще бъде поставен. Вестник БАНКЕРЪ научи, че вероятно от еднолевката ще ни гледа св. Иван Рилски, а от 10-те лева - Петър Берон.


За новите банкноти са предпочетени предимно лица, които са свързани с българската духовност, а не държавници. Изключение прави единствено Стефан Стамболов. Според запознати подобен принцип негласно е възприет от всички държави членки на ЕС и прилагането му у нас символизира стремежа на страната за присъединяване към общоевропейските и световните ценности. Изобразяването на държавници върху банкнотите се смята за проява на национализъм. Тази политическа идеология е известна на Запад като бонапартизъм, защото основите й са поставени от Наполеон I Бонапарт. Тя е господствала в Европа до края на Първата световна война, а в момента се възприема като пълен анахронизъм.


Много вероятно е гербът на България да не присъства нито върху новите банкноти, нито върху монетите. Причината за това е, че все още няма одобрен от правителството и Народното събрание пластичен модел на герба поради възникналите противоречия с авторите на герба Кирил Гогов и Георги Чапкънов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във