Банкеръ Daily

Общество и политика

Създават ново село - Свети Константин

Ново село - Свети Константин ще бъде създадено в България. На 30 април правителството одобри новото населено място, което се намира на територията на община Пещера, област Пазарджик. То е в границите на съществуващото селищно образувание с местно значение - летовище „Свети Константин“.

Причината кабинетът да одобри създаването на село е трайно заселване на население в съществуващото селищно образувание, чиято територия е определена с устройствен план. Също така е установено наличие на постоянно живеещо население и социална и инженерна инфраструктура.

Село Св. Константин се намира на 16км от град Пещера, сред вековните гори на Родопите и е известно със своя мек климат и красива природа. Средната надморска височина на курорта е 1360 метра, което го прави чудесно място за целогодишна почивка. Създадено през далечната 1898 година и обявено официално за курортно селище през 1901 година лично от цар Фердинанд, то е едно от най-старите и многолюдни места за отдих с над 1000 частни вили.

Със създаването му общият брой на селата в страната ще стане 5000. Общо 571 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка в Националния регистър на населените места на НСИ. Към 31 декември 2017 година в страната има общо 5 256 населени места, от които градовете са 257, селата - 4 997, а два са манастирите със статут на населено място - Клисурски и Рилски.

Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 409, а 162 са населените места, в които няма нито един постоянен обитател. Селата без население се увеличават с 5 пет в сравнение с 2016 година. С един жител в страната са точно 71 села. По двама души население има в 61 населени места, а по трима - в 49 села. 48 населени места в България са с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 47 села, а с по шестима жители - 40 села.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във